8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneOmbouw van klooster naar appartementen gestart in Griendtsveen met zegen van nonnen

Ombouw van klooster naar appartementen gestart in Griendtsveen met zegen van nonnen

Het klooster van Griendtsveen staat al jaren leeg, maar daar komt nu verandering in. Afgelopen maandagmiddag werd met de zegen van de nonnen het startsein gegeven voor de restauratie van het voormalige klooster en de ombouw naar vier huurappartementen en twee studio’s.

Dat wordt nog een hele klus, want door de leegstand heeft het klooster veel achterstand in onderhoud en is het rijksmonument vrijwel nog in originele staat. Het is samen met de kerk een belangrijk onderdeel van het ‘beschermd dorpsgezicht’ van Griendtsveen.

Oude glorie
Door het klooster een nieuwe functie te geven wil woningbouwvereniging Woonwenz uit Venlo verder verval voorkomen en het gebouw in oude glorie herstellen. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Het Klooster, Gemeente Horst aan de Maas, provincie Limburg, de parochie en de dorpsraad. “Het is mooi om te zien dat als alle partijen écht hetzelfde resultaat voor ogen hebben, je dat samen ook bereikt”, meldt Stichting Woonwenz.

Een aantal deskundige vrijwilligers uit het dorp en bevriende adviseurs hebben als Stichting Het Klooster het plan in de steigers gezet. Volgens de initiatiefnemers een goed bewijs van hoe actief, levendig en creatief de Griendtsveense dorpsgemeenschap is: “Ook de manier waarop nu al vele vrijwilligers bezig zijn om de verwilderde kloostertuin in oude glorie te herstellen, is een inspirerend en mooi voorbeeld daarvan.”

Uitgewerkte plan
Het volledig uitgewerkte plan dat al klaar lag voor de restauratie dankzij de inspanningen van de vrijwilligers van Stichting Het Klooster, werd in de zomer van 2022 door wethouder Roy Bouten van de gemeente Horst aan de Maas gepresenteerd aan Woonwenz. Dit met de vraag of de woningbouwvereniging bereid was de realisatie van het plan over te nemen en het te verbouwen klooster langjarig te exploiteren.

Omdat Woonwenz ervaring heeft met aanpassingen van rijks- en gemeentelijke monumenten en al ongeveer twintig woningen in de gemeente Horst aan de Maas bezit, wilde de woningcorporatie wel kijken naar de mogelijkheden. Vervolgens maakte Buro van Asseldonk het ontwerp voor de vier huurappartementen en twee studio’s in het sociale huursegment. Dit gebeurde in samenwerking met De Loods & Adviseurs en Bouwbedrijf Hendriks uit Gemert, dat met de uitvoering is belast.

Basisschool
De samenwerkende initiatiefnemers noemen de transformatie van het klooster een ‘belangrijke aanvulling op het betaalbare woningaanbod in dit kleine dorp.’ Ook bevat het plan volgens hen niet alleen concrete, direct realiseerbare doelen: “Eveneens belangrijk zijn de daarmee samenhangende, indirecte doelen op de langere termijn, bijvoorbeeld het behoud van de basisschool en het voortbestaan van het gemeenschapsleven.”

De planning is dat de nieuwe bewoners van het gerestaureerde voormalige klooster begin 2025 de sleutel krijgen van hun woning.

Lees ook: Horst aan de Maas trekt 3,4 ton uit voor realisatie van zes huurappartementen in klooster Griendtsveen

Foto’s: Woonwenz/BOEi

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen