De twee loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog die in oktober in Neerkant werden ontdekt tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van woningen, zijn donderdag uit de grond gehaald. Van het exemplaar dat te zwaar was beschadigd, is het puin afgevoerd. De loopgraaf die in goede staat is opgegraven, krijgt een nieuwe plek.
Wethouder Riny van Rinsum kwam tijdens de werkzaamheden een kijkje nemen op het terrein aan de Meistraat. Als hij naast de archeologische vondst staat, worden de afmetingen ervan pas echt duidelijk. Het negen meter lange gevaarte wordt nu tijdelijk verplaatst naar een plek ten zuidwesten van waar de nieuwbouw van achttien woningen gaat plaatsvinden.
Overloon
De tweede loopgraaf zou eigenlijk een plaatsje krijgen in het Oorlogsmuseum in Overloon, maar dat heeft toch besloten om de loopgraaf niet op te nemen in haar collectie. De loopgraaf die in de slechtste staat was, is daarom donderdag tijdens de werkzaamheden tot gruis verwerkt. Het overgebleven exemplaar moet in de buurt een permanente locatie krijgen.
1941
De loopgraven van Nederlandse makelij zijn volgens de gemeente een waardevolle vondst en een aanwinst voor de geschiedenis van de gemeente Deurne en voor de Peel-Raamstelling. “De loopgraven worden enkel in een Duits boek over verdedigingswerken in Nederland uit 1941 vermeld, zonder dat hieraan een naam of aanduiding is gegeven. Na de oorlog zijn de loopgraven gekanteld en begraven.”
Nu de twee overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog uit de grond zijn verwijderd, kunnen de voorbereidingen voor de bouw van de woningen weer doorgaan. De verwachting is dat het terrein in januari of februari van het nieuwe jaar bouwrijp wordt gemaakt. Op het stuk grond dat nu nog bestaat uit gras en weilanden, komen verschillende soorten huizen te staan, waaronder vrijstaande- en twee-onder-één-kap-modellen.
Nieuw wijkje
Van de achttien nieuwe huizen worden er zeventien binnen een CPO-traject gebouwd. Dit is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Het toekomstige woonwijkje bevindt zich aan de zuidelijke rand van het dorp, achter de bebouwing aan de Meistraat en aan de voormalige Zaadweg.
Verkeer van en naar de nieuwe wijk moet gaan plaatsvinden via een nog aan te leggen ontsluitingsweg waarop de in- en uitritten van alle woningen uitkomen. Deze nieuwe weg sluit aan de zuidzijde van het plangebied aan op de Meistraat. Verkeer kan van daaruit verder over de Keulsebaan en de Schansweg.
Lees ook:
- Loopgraven in Neerkant moeten wijken voor nieuwbouw; toch geen plekje in Oorlogsmuseum Overloon
- Gemeente wil één loopgraaf in Neerkant behouden en andere schenken aan Oorlogsmuseum Overloon
- Archeologische vondsten in Neerkant blijken twee waardevolle loopgraven te zijn uit Tweede Wereldoorlog
Foto: gemeente Deurne