18.9 C
Deurne
dinsdag 30 april 2024
Home- DeurneOogcafé de Peel wil meer aandacht voor veilige omgeving voor blinden en...

Oogcafé de Peel wil meer aandacht voor veilige omgeving voor blinden en slechtzienden

Als je gewoon kan zien, sta je vaak niet stil bij hoe het is voor blinden en slechtzienden om je door de hindernissen en obstakels in de openbare ruimte te bewegen. Oogcafé de Peel wil door middel van een bijeenkomst met deskundigen en beleidsmakers aandacht vragen voor een goede toegankelijkheid van de omgeving.

Want die is volgens Leo van Rijt van het Oogcafé voortdurend in beweging. “Nieuwe wijken en gebouwen, nieuwe straten en pleinen. De weg daarnaartoe kent letterlijk veel hobbels en uitdagingen, wegopbrekingen en omleidingen. Dat heeft enorme gevolgen voor de bereikbaarheid en al helemaal als je leeft met een visuele beperking.”

Volwaardig meedoen
Van Rijt uit Deurne is door de oogziekte Retinitis Pigmentosa geleidelijk blind is geworden en ziet nu nog maar voor één procent. Hij legt uit dat een goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid van groot belang is voor iedereen die leeft met een beperking: “Enkel dan kunnen deze mensen volwaardig meedoen in de samenleving.”

Om hiervoor landelijk aandacht te vragen, wordt al enkele jaren de Week van de Toegankelijkheid gehouden, die dit jaar van 2 tot en met 7 oktober plaatsvindt. Voor Oogcafé de Peel de aanleiding om in diezelfde week op donderdag een informatiemiddag te houden voor mensen met een visuele beperking en de wethouders en beleidsmakers die werkzaam zijn in de regio Zuidoost-Brabant.

Omgeving
Tijdens de bijeenkomst met als thema: ‘Hoe toegankelijk is jouw omgeving?’, is het de bedoeling dat bezoekers met een visuele beperking vragen en ervaringen kunnen voorleggen aan professionals, die werkzaam zijn in het mobiliteits-, zorg- en welzijnsdomein. Ook is er gelegenheid voor beleidsmakers om van ervaringsdeskundigen te horen hoe de directe omgeving door blinde en slechtziende inwoners wordt beleefd.

Bij de ontmoeting wordt een lezing gegeven door Marcus Boerdijk, hij is adviseur toegankelijkheid en mobiliteitsfunctionaris bij de Robert Coppes Stichting. Verder is hij vanuit zijn expertise ook verbonden als adviseur aan het landelijk consortium Kennis Over Zien. Boerdijk zal uitleg geven over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de toegankelijkheidseisen, waaraan Nederlandse gemeentes voor nu en in de toekomst moeten voldoen.

Ribbel-geleidelijnen
Daarna worden beleidsmakers uitgenodigd om met ervaringsdeskundigen in gesprek te gaan en kennis te nemen van hoe mensen met een visuele beperking de openbare ruimte in de praktijk ervaren. “Bijvoorbeeld praten over de plaatselijke toegankelijkheid van oversteekplaatsen met of zonder verkeerslichten en rateltikkers en/of ribbel-geleidelijnen. Ervaringen delen over wat het betekent om op voetpaden te worden verrast door daarop geparkeerde auto’s, scooters en fietsen. Of hoe om te gaan in het winkelgebied met al datgene wat buiten de winkels wordt opgesteld zoals kledingrekken en sandwichborden?”, zegt Van Rijt.

Hij legt uit dat die dagelijks terugkomende obstakels voor blinden en slechtzienden ergernissen zijn, waar ze letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. Een toegankelijkheidsprobleem volgens van Rijt waar alle gemeentes aan moeten werken door de huidige wetgeving, vastgelegd in 2016 als gevolg van het VN-verdrag. Daarin is bepaald dat elke gemeente moet zorgen voor een inclusieve samenleving.

Wethouders
Daarom zijn de bijeenkomst van Oogcafé de Peel ook wethouder Riny van Rinsum van gemeente Deurne, wethouder Wilmie Steeghs van gemeente Gemert/Bakel en wethouder Harry van Dijk van gemeente Helmond aanwezig.

Daarnaast wonen beleidsmedewerkers Dian Derks van gemeente Deurne, Rien Mertens van gemeente Asten en Gea van Mensvoort van gemeente Boekel de informatiemiddag bij. De gemeente Maashorst wordt vertegenwoordigd door gemeenteraadslid en ervaringsdeskundige Jurgen Minten en Someren door Projectleider Inclusie, Nikki Barten.

De themabijeenkomst vindt plaats op donderdag 5 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de grote zaal van gemeenschapshuis Hofke van Marijke aan de Rembrandt van Rijnstraat 5 in Deurne en is bedoeld voor iedereen met een visuele beperking en andere geïnteresseerden. De entree is gratis.

Foto’s: Oogcafé de Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen