2 C
Deurne
zaterdag 3 december 2022
Home- DeurneOplichters actief in Deurne; bejaarde vrouw in huis bestolen van pinpas door...

Oplichters actief in Deurne; bejaarde vrouw in huis bestolen van pinpas door ‘bankmedewerker’

Een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker heeft maandag bij een bejaarde vrouw in Deurne de bankpas in handen weten te krijgen. Met een smoesje wist de oplichter het huis binnen te komen waarna de pinpas werd bemachtigd. Familie van het slachtoffer heeft de bankrekening kunnen blokkeren maar helaas bleek de rekening toen al volledig geplunderd. Er is op verschillende plaatsen van Venray tot Zaanstad met de pas gepind, betaald en getankt.

De criminelen komen aan de deur en doen alsof ze van de bank zijn. Ze vertellen dan dat er verdachte transacties zijn geconstateerd op de rekening van het slachtoffer. Daarna geven ze aan dat ze de bankpas en de pincode nodig hebben om die door te knippen en er dat een nieuwe pas wordt aangevraagd. Ook gebeurt het zoals in het geval in Deurne, dat er door de oplichters gewoon bij het slachtoffer in huis wordt ingelogd op de computer om via internetbankieren de hele rekening leeg te trekken. Met een smoes over verdachte transacties weten ze de senioren zover te krijgen dat die toegang geven tot hun online rekeningen.

Doorknippen
Met het doorknippen van de pas moet het slachtoffer het gevoel krijgen dat de bankpas dan onbruikbaar is en dat je gerust de pincode kan geven maar de pas is nog wel degelijk bruikbaar na het doorknippen. Meestal worden direct nadat de pinpas is buitgemaakt, grote bedragen van de rekening van het slachtoffer opgenomen.

Geen argwaan
De zogenaamde bankmedewerkers zijn vaak welbespraakt en netjes gekleed waardoor de slachtoffers niet snel argwaan krijgen. In sommige gevallen hebben ze ook een nep naamplaatje of ID-pasje van de bank bij zich en wat documenten met het logo van de bank waardoor het nog echter lijkt.

Senioren
Er is net als in het hele land, ook in de regio Deurne een toename van het aantal oplichtingsgevallen van voornamelijk ouderen in de leeftijd van 80 tot 90 jaar, meldt de politie. Het gaat om pogingen om senioren geld afhandig te maken met verschillende trucs waarbij meestal misbruik wordt gemaakt van de weinige ervaring die deze doelgroep heeft met de digitale wereld. De politie doet daarom een oproep aan kinderen met bejaarde ouders om alert te zijn en om de ouders goed voor te lichten.

Lees hieronder nog meer tips over hoe je oplichting bij ouderen kunt voorkomen.

Politie waarschuwt voor toename internetoplichting bij ouderen in de regio

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen