18.3 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneOpnieuw onstuimig weer op komst; code geel voor regio Deurne door storm...

Opnieuw onstuimig weer op komst; code geel voor regio Deurne door storm Franklin

De balans is nog maar net opgemaakt van de hoeveelheid schade die storm Eunice heeft veroorzaakt of er komt alweer onstuimig weer onze kant op in de vorm van storm Franklin. Voor de regio Deurne geldt zondag vanwege de harde wind code geel. Vooral in de avond is er kans op stevige buien met flinke windstoten.

Het KNMI heeft voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland tussen 20.00 uur en 23.00 uur vandaag code oranje afgekondigd vanwege de kans op zeer zware windstoten.

Losse takken
Verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s roepen mensen op zondag niet naar het bos te gaan omdat door storm Eunice nog veel losse takken in bomen hangen die kunnen vallen. Ook kunnen bomen omvallen die door de eerdere storm al beschadigd zijn. Maandag staat er in het begin van de dag nog steeds veel wind maar in de middag wordt het rustiger weer.

Omgewaaide bomen
De schade van storm Eunice viel in de gemeente Deurne mee. Een tiental bomen waaiden om en er zijn verschillende meldingen gedaan van afgebroken takken maar zover bekend zijn er geen persoonlijke ongevallen gemeld. In de regio Amsterdam kwamen wel drie mensen om het leven doordat zij geraakt werden door omvallende bomen. Ook in de provincie Groningen werd een automobilist dodelijk getroffen door een boom die omviel.

NL-Alert
Vanwege de extreme weersomstandigheden verstuurde de politie vrijdag een NL-Alert en was alarmlijn 112 een tijd onbereikbaar omdat het noodnummer overbelast was. De gemeente Deurne geeft aan dat het bij het melden van schade door een storm belangrijk is om eerst in te schatten of het noodzakelijk is om 112 te bellen. Als er geen acuut gevaar is, adviseert de gemeente om niet 112 te bellen maar om rechtstreeks contact op te nemen met de brandweer via 0900-0904. Dit geldt bijvoorbeeld in situaties als bij een boom die over de openbare weg dreigt te vallen of wanneer er losgeraakte dakpannen naar beneden vallen. Is er wel acuut gevaar, door bijvoorbeeld instortingsgevaar of persoonlijk letsel van een persoon door de storm? Dan kun je wel bellen met 112.

Opruimen
Wanneer een boom niet op de weg, maar ‘veilig’ in de berm is gevallen, kun je contact opnemen met de gemeente Deurne via het meldingsformulier op de website van de gemeente. “De dag na een storm controleren we alle openbare plekken in Deurne op afgewaaide takken en omgewaaide bomen. Wanneer deze een gevaar vormen zorgen we eerst voor een veilige situatie. Daarna gaan we opruimen”, meldt de gemeente.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen