23.9 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- DeurneOpnieuw vertraging reconstructie N270; stichting Boombelijd houdt kapwerkzaamheden tegen

Opnieuw vertraging reconstructie N270; stichting Boombelijd houdt kapwerkzaamheden tegen

De planning was dat er in Deurne komende week gestart zou worden met de kap van ongeveer 220 bomen langs de Langstraat (N270) en nog eens 1,3 hectare van het Walsbergse bos, maar de werkzaamheden zullen nog even moeten wachten. Stichting Boombelijd heeft via de rechter afgedwongen dat de kap van de bomen niet mag plaatsvinden voor er grondiger onderzoek is gedaan.

De bomen moeten volgens de provincie worden gekapt om de veiligheid, doorstroming en leefbaarheid op en rond de weg tussen Deurne en de grens met Limburg te verbeteren. Stichting Boombelijd schat dat het hierbij in totaal gaat om 5.000 tot 10.000 bomen.

‘Groene parels’
Omdat zeventien van de bomen behoren tot de ‘groene parels’ mogen deze alleen gekapt worden als er een kapvergunning voor is. Deze heeft de gemeente voor die bomen inmiddels verleend, maar Boombelijd is van mening dat er voor alle bomen afzonderlijk toestemming voor het kappen moet worden gevraagd. Ook zou volgens de stichting de herplantingsplicht niet alleen gelden voor de zeventien ‘groene parels’.

Rond de tafel
Strukton Civiel dat in opdracht van de provincie de reconstructie van de N270 uitvoert, wil met de stichting rond de tafel gaan zitten om tot een plan te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden. De gemeente geeft aan dat het een goede zaak is dat er een dialoog komt waarin duidelijk wordt wat er moet gaan gebeuren.

Parallelwegen
In het plan voor de vernieuwing van de N270 komen drie kruispunten met verkeerslichten ter hoogte van de Oude Graaf/Riet en Nachtegaalweg en één bij de Limburgse grens. Verder worden alle erfaansluitingen verwijderd, komen er parallelwegen en worden de fietsvoorzieningen verbeterd. In de huidige opzet betekent dit dat 220 bomen en 1,3 hectare van het Walsbergse bos hiervoor moeten worden opgeofferd omdat een aantal weggedeelten op de plek van de bomen en het bos komen te liggen.

Veiliger
De geplande werkzaamheden moeten de N270 veiliger maken omdat de weg hoog staat in de lijst van meest dodelijke wegen van Brabant. DMG maakte eerder een documentaire over de onveilige situatie op de Langstraat en de zorgen van de omwonenden. De reportage kun je hieronder bekijken.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen