16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneOud-leerling Willibrord David Hordijk terug in Deurne; pianist treedt op in het...

Oud-leerling Willibrord David Hordijk terug in Deurne; pianist treedt op in het donker in Cultuurcentrum

Hoe luister je, als je niks ziet? Hoe ervaar je muziek, als dat het enige is dat er is? Zondag 25 september neemt David Hordijk je mee op een muzikale reis in het donker bij het Cultuurcentrum in Deurne met zijn voorstelling Piano in the Dark. Door het donker, de muziek en beeldende verhalen kom je op een plek waar de tijd zowel lijkt stil te staan als voorbij te vliegen.

David Hordijk komt hiervoor terug naar Deurne, waar een stuk van zijn roots liggen. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door op het Willibrord Gymnasium. “Ik denk met veel warme gevoelens terug aan de piano die in de aula stond, waar ik in tussenuren op zat te spelen. Een bijzondere school waar ruimte is voor wie afwijkt. School was voor mij niet uitdagend genoeg. Voor sommige kinderen is er op een gegeven moment gewoon geen niveau meer te bieden. Bij mij leidde dat tot spijbelgedrag, dat soms zelfs zo ver ging dat ik alleen nog maar voor het open podium of voor de debatclub naar school kwam. Dat spijbelen kon natuurlijk niet doorgaan. Toch was er daar altijd oog en ruimte voor wat ik nodig had“, vertelt Hordijk.

Stadspiano Eindhoven
Hij was ook de initiatiefnemer van de publieke stadspiano in het NS-station van Eindhoven, die werd verwoest tijdens de avondklokrellen waarna een nieuw exemplaar is geplaatst. Daarnaast heeft David te voet een reis gemaakt naar het meest westelijke puntje van Spanje, Kaap Finisterre. De 2500 kilometer lange tocht was een aanloop naar de crowdfunding-actie waarmee hij zijn eigen piano op Kaap Finisterre liet komen voor een concert bij de vuurtoren op deze 600 meter hoge granietrots, die je laat uitkijken op de Atlantische Oceaan. De Romeinen dachten vroeger dat ze op de plek aangekomen waren aan het einde van de aarde.

TU Eindhoven
Na zijn tijd in Deurne, koos Hordijk niet voor het conservatorium maar voor een studie aan de TU Eindhoven. “Het conservatorium leek me helemaal niet leuk, een plek waar iedereen precies hetzelfde wil en je vooral op je techniek wordt beoordeeld. Daar gaat muziek voor mij niet alleen om. Spelen staat voorop! En ik had het gevoel dat een studie aan de TU voor mij meer ‘spelen’ zou zijn. Toch bleef de muziek altijd lonken, maar dan wilde ik dingen wel op mijn manier kunnen doen.”

Piano in the Dark
In zijn TU-tijd bracht hij twee albums in eigen beheer uit en op een gegeven moment zette hij zijn master aan de TU Eindhoven stop om zich volledig op muziek te kunnen richten: “Spelen voor mensen is wat ik het allerliefste doe. We leven in een tijd met zo veel prikkels, maar wanneer ik piano speel valt dat allemaal weg. En het enige dat overblijft: De muziek. Dat gevoel, dát is wat ik mensen wil geven met Piano in the Dark.”

Voorproefje
Vanaf vrijdag 16 september om 11.00 uur kun je alvast een voorproefje krijgen van het bijzondere concert dat David Hordijk zal geven op 25 september. In de foyer naast de bieb is dan de Piano in the Dark Experience te vinden waar je kan ervaren hoe muziek je kan betoveren en welke emoties en fantasierijke beelden er bij jou opkomen. Op vrijdag 16 september zal David Hordijk bij de opening van de Experience zelf aanwezig zijn om een toelichting te geven.

Op de vloer
De muzikale voorstelling van David in het Cultuurcentrum is onderdeel van Op de vloer waarbij ruimte wordt gegeven aan muziek, kleinkunst en talent in elke vorm. Het concert van Hordijk vindt zondagavond 25 september plaats om 20.00 uur in de Martinetzaal van het Cultuurcentrum in Deurne. Meer informatie en tickets vind je op de website van het CCD.

Foto: Cultuurcentrum Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen