17.9 C
Deurne
woensdag 25 mei 2022
Home- DeurnePeelgemeenten gaan door met Meld Misdaad Anoniem na succesvol proefjaar

Peelgemeenten gaan door met Meld Misdaad Anoniem na succesvol proefjaar

De samenwerking van de gemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren met Meld Misdaad Anoniem blijkt zo succesvol te zijn dat deze wordt voortgezet. In de pilot die vorig jaar september startte, werden in een jaar tijd ruim 250 meldingen ontvangen en verder onderzocht.

Bij de samenwerking ontvangen de gemeenten rechtstreeks de meldingen die bij Meld Misdaad Anoniem binnenkomen. De meldingen in de Peelgemeenten hadden vaak met drugs te maken, maar er kwamen ook meldingen binnen over corona, prostitutie, illegaal vuurwerk en uitkeringsfraude. Alle meldingen die in het proefjaar zijn binnengekomen, zijn in onderzoek genomen.

Alert
De burgemeesters van de zes gemeenten vragen hun inwoners alert te zijn op verdachte situaties: “Meld zaken, ook als u twijfelt. We gaan zorgvuldig met alle meldingen om. U hoeft dus niet bang te zijn dat u iemand onterecht beschuldigt. U ziet daarom vaak niet meteen actie na uw melding, omdat er vaak nader onderzoek nodig is voor we tot actie kunnen overgaan.”

Controle
Als er een melding via Meld Misdaad Anoniem wordt gedaan, komt die nu terecht bij de betreffende gemeente en stelt deze een onderzoek in naar de persoon, het pand of de locatie en of er meer gelijksoortige meldingen over zijn binnengekomen. De gemeente kan ook over een melding informeren bij de politie, omgevingsdienst of Senzer. Als er voldoende informatie bekend is en er zijn sterke vermoedens dat er sprake is van misstanden of overtredingen, volgt er onderzoek en mogelijk een controle. Dit kan een controle zijn door de gemeente of door het Peelland Interventie Team (PIT).

Puzzelstukje
De bestuurders van de Peelgemeenten roepen iedereen op om bij verdachte zaken melding te doen: “Een melding is belangrijk. Het kan ons op het juiste spoor zetten of het ontbrekende puzzelstukje vormen in een onderzoek. Melden kan bij de gemeente of de politie en dus ook volledig anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Zo werken we samen aan een veilige woon- en leefomgeving.”

Meldingen doorgeven kan op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meld Misdaad Anoniem geeft de meldingen door aan onder andere de politie en gemeente. Hierbij blijft de melder altijd volledig anoniem. Ook gemeente en politie weten dus niet van wie de melding komt. Hiervoor hebben de zes gemeenten een convenant met stichting Meld Misdaad Anoniem ondertekend.

Foto: Meld Misdaad Anoniem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen