7.7 C
Deurne
dinsdag 23 april 2024
Home- DeurnePlannen voor opvang van 150 vluchtelingen aan rand van Deurne

Plannen voor opvang van 150 vluchtelingen aan rand van Deurne

Er zijn plannen voor de huisvesting van 150 asielzoekers aan de rand van Deurne. Dit blijkt uit raadsvragen die Benny Munsters van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) heeft gesteld naar aanleiding van een uitnodiging voor een besloten raadsvergadering over dit onderwerp, die donderdagavond plaatsvindt.

“In deze besloten informatieve bijeenkomst willen we de raad informeren over de ontwikkelingen met betrekking tot het huisvesten van asielzoekers. Het college werkt aan een raadsvoorstel dat zo spoedig mogelijk daarna wordt gepubliceerd”, meldt de gemeente in een antwoord aan Munsters.

Communicatie
Dat er een besloten raadsbijeenkomst stond gepland over de plannen voor 150 vluchtelingen in Deurne was niet publiekelijk bekend, maar is nu aan het licht gekomen doordat OGD er raadsvragen over heeft gesteld. Eerder hekelde Benny Munsters de manier van communicatie over de komst van 40 tot 45 vluchtelingen aan ’t Zand 17 in Liessel. Het college wilde deze informatie toen vertrouwelijk houden tot de vergunningsaanvraag binnen was ‘om onnodige onrust te voorkomen’.

‘Overvallen’
Munsters van OGD stelde over deze gang van zaken verantwoordingsvragen aan het college omdat zijn partij B&W herhaaldelijk had aanbevolen om de taakstellingen vanuit de rijksoverheid wat betreft vluchtelingen en asielzoekers zo vroeg mogelijk bekend te maken aan inwoners en uit te leggen wat dit precies betekent. “Door inwoners in Deurne te ‘overvallen’ met besluiten is het moeilijk draagvlak te creëren”, zei Benny Munsters eerder.

Tweede plek
Op welke locatie de 150 asielzoekers precies worden geplaatst, is nog onduidelijk. In de raadsvragen wordt gesproken over ‘in de kernrand van Deurne’. Als het plan doorgaat, zou dit naast ’t Zand 17 in Liessel de tweede plek worden waar vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente Deurne. Daar wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) 40 tot 45 minderjarige asielzoekers plaatsen. De pandeigenaar en COA zouden al akkoord zijn over de huisvesting. Het is niet duidelijk of de vergunningsaanvraag van het COA inmiddels binnen is bij de gemeente.

‘Pas het begin’
“Eerder deze maand gaven we tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Liessel al aan dat de 45 minderjarige asielzoekers op ’t Zand in Liessel pas het begin zou zijn”, zegt Transparant Deurne. De aankondiging van de huisvesting van vluchtelingen leidde tot veel vragen en ongerustheid bij inwoners van Liessel. Bij de informatiebijeenkomst van Transparant Deurne kwamen ongeveer 350 mensen samen in de zaal van ’t Lijssels Vertier om vragen te stellen over de komst van de vluchtelingen.

‘Opnieuw verrast’
Begin deze week heeft Transparant Deurne de honderd vragen gebundeld en als raadsvragen op het bordje van burgemeester en wethouders gelegd. “Dat de volgende locatie al zo snel zou volgen, hadden ook wij niet verwacht. Opnieuw worden we verrast. Op dit moment is het voor ons nog onduidelijk wat de exacte locatie gaat worden en om welke doelgroep asielzoekers het zal gaan”, meldt Transparant Deurne.

Lees ook:

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen