9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurnePodcastserie herdenkt vijftigste sterfdag Wim Sonneveld; lied over dorp Deurne leeft nog...

Podcastserie herdenkt vijftigste sterfdag Wim Sonneveld; lied over dorp Deurne leeft nog steeds

Bij de woorden ‘Langs het tuinpad van mijn vader’ zingt menig Nederlander de rest van de tekst van Het Dorp van Wim Sonneveld meteen mee. Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de iconische cabaretier en partner van Friso Wiegersma overleed. Om dit te herdenken heeft AVROTROS een zesdelige podcastserie opgenomen die deze week is gepubliceerd.

Programmamaker Jacques Klöters en cabaretière Carolien Borgers onderzoeken hierin hoe Sonnevelds artistieke nalatenschap vandaag de dag nog leeft. Daarvoor kwam Klöters begin vorige maand samen met Karin Bloemen naar Deurne om persoonlijk over het tuinpad te lopen. VVV-gids Frans Bierings mocht hen rondleiden door het dorp dat Sonneveld bezong.

Tweede nationale volkslied
In de serie wordt uitgebreid stilgestaan bij Het Dorp. Het lied stond de afgelopen twee jaar op nummer 1 in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5 en wordt door sommigen ook wel het tweede nationale volkslied genoemd. Het nummer is drie keer op single uitgebracht, voor het laatst na Sonnevelds dood in 1974. Karin Bloemen zong het nummer zelf ook vaak en voelt zich zowel aan het lied als het dorp Deurne schatplichtig.

In de podcastserie ‘Sporen van Sonneveld’ vertellen grote artiesten en collega’s van toen over hun ervaring met de cabaretier. Aan het woord komen onder andere Nico Kapper, Gerard Cox, Freek de Jonge, Karin Bloemen, Frank Sanders, Joost Prinsen en Barrie Stevens.

Daarnaast vertellen Alex Klaasen, Kiki Schippers en Ronald Snijders hun verhaal, net als opkomende talenten Valentina Töth en Siawaash Cyrroes. Journalisten, theaterdocenten en studenten laten hun licht schijnen op het oeuvre van Sonneveld en bespreken hoe zijn werk de tand des tijds heeft doorstaan.

Privéleven
Ook het privéleven van Sonneveld en de relatie met Friso Wiegersma komen aan bod in de podcast. Sonneveld vertelde op het podium weinig tot niets over zichzelf, volgens oud-collega’s iets dat nu niet meer zou kunnen. In de serie wordt onderzocht of cabaret tegenwoordig meer maatschappelijk geëngageerd moet zijn. Ook is Carolien Borgers in de podcast weer als zangeres te horen. Ze zingt het liedje Carolien van Sonneveld samen met zijn oud-pianist en orkestleider; de 77-jarige Frans Ehlhart.

De zesdelige AVROTROS-podcastserie ‘Sporen van Sonneveld’ is sinds maandag in zijn geheel te beluisteren via de NPO Luister app en wekelijks met twee nieuwe afleveringen via andere podcast apps.

De serie is geproduceerd door Robert Doggers van podcastproductiebedrijf Next Episode.

Foto’s: VVV Deurne/Jacques Klöters

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen