12.7 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurnePolitie en gemeente waarschuwen voor inbrekers tijdens vakantieperiode

Politie en gemeente waarschuwen voor inbrekers tijdens vakantieperiode

De zomervakantie is voor veel inwoners van de regio Deurne begonnen en dat betekent dat veel mensen op reis gaan voor enkele weken of er een paar dagen  tussenuit gaan. Politie en gemeente Deurne waarschuwen dat inbrekers helaas geen vakantie houden maar juist gebruik maken van de vele vakantievierders die van huis zijn.

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe.

Tips
De meest mensen zijn wel zo slim om niet een briefje op de deur te plakken waarop staat: “Pakketjes bij de buren bezorgen want wij zijn drie weken met vakantie”. Maar de politie heeft een aantal tips over hoe je het beste je woning achter kan laten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

Deuren en ramen op slot
Het klinkt als een overbodige tip waar iedereen toch wel aan denkt maar de politie geeft aan dat er soms in alle hectiek rond het vakantievertrek toch wel eens raampje wordt vergeten. Ongeacht of je een paar uur of een paar weken weggaat, doe alle deuren en ramen op slot. Vergeet ook bijvoorbeeld het tuinhek, poort of schuur niet. Gebruik overal door het PKVW goedgekeurd hang- en sluitwerk.

Uitzwaaien
Natuurlijk is het gezellig als familie, vrienden of buren je uitzwaaien wanneer je vertrekt naar je vakantieadres. Helaas kan het ook een openbare aankondiging zijn dat je langere tijd van huis bent en de woning niet bewoond is.

Verlichting
Zorg in de periode van afwezigheid voor automatische verlichting door middel van tijdklokken. Stel deze bij voorkeur zo in dat ze niet elke dag op hetzelfde moment aan en uit gaan. Het plaatsen van meerdere tijdklokken waarbij op veranderende tijden en verschillende plekken lichten aan en uit gaan, kan helpen bij het geven van een bewoonde indruk. Zorg er wel voor dat de woning niet zo fel verlicht is dat van buitenaf hierdoor kan worden waargenomen dat er niemand in de woning is. Er zijn ook speciale lampen die nabootsen dat er een tv aanstaat met behulp van lichtflitsen. Ook hierbij geldt dat de inkijk in de woning dan niet te groot mag zijn waardoor te zien is dat het gaat om een simulatie en niet een echte tv die aanstaat.

Opruimen
Veel mensen hebben de neiging om het huis spik en span achter te laten omdat het natuurlijk fijn is om in een nette en schone woning thuis te komen. Nadeel ervan is dat het huis er zo netjes uitziet en wekenlang opgeruimd blijft uitzien dat duidelijk is dat er lange tijd niemand aanwezig is. De politie adviseert om bijvoorbeeld een koffiekopje in de huiskamer gewoon te laten staan en ook afwas op de aanrecht. Ook kun je een boek of tijdschrift open laten liggen alsof het lijkt dat je elk moment weer verder gaat met lezen. Daarnaast kun je als je buren hebt ingeschakeld om te zorgen voor de planten en post, hen ook vragen om wat dingen in huis net even op een andere plek te leggen als daarvoor.

Gordijnen
Doe je jaloezieën, gordijnen of eventueel rolluiken van je woonkamer helemaal dicht wanneer je gaat slapen, maar verander dat patroon een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze bijvoorbeeld overdag en ‘s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Wanneer je dan tijdens je vakantie ook je gordijnen of rolluiken half open laat, valt dit minder op.

Brievenbus
Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus regelmatig te legen wanneer je van huis bent. Ook kun je het raam in of naast de voordeur afplakken met zwart karton, zodat een inbreker geen stapels post ziet liggen.

Post
Heb je de buren gevraagd om een oogje in het zeil te houden en te zorgen voor de post en planten? Vraag ze dan om de post uit het zicht te verzamelen. Laat ze de post niet in stapeltjes op tafel leggen, maar uit het zicht zoals bijvoorbeeld in een kast.

Beveiliging
Vroeger was het een luxe maar steeds meer mensen kiezen voor een alarminstallatie. Er zijn veel verschillende mogelijkheden van doe-het-zelf-installaties tot professionele beveiliging die door een specialist wordt aangelegd. Met de snelle ontwikkeling van de techniek is een eenvoudige beveiliging voortaan vrij gemakkelijk zelf op te zetten met behulp van camera’s die een seintje geven via een app op je telefoon als er beweging wordt gedetecteerd in huis.

Social media
Let op met wat je op social media plaatst. Als je een foto van jezelf op internet zet terwijl je op het strand ligt in Turkije en er bij schrijft: “lekker nog drie weken hier in het paradijs”, is dat voor iedereen zichtbaar. Kies er bijvoorbeeld voor om bepaalde berichten alleen met je vrienden of familie te delen. Bij Facebook en Twitter is dat vrij eenvoudig in te stellen, eventueel per bericht. Of kies ervoor om je vakantiefoto’s pas te delen nadat je terug bent van je reis. Ook al heb je op die social media je huisadres niet gemeld, toch adviseert de politie om voorzichtig te zijn. Ook inbrekers zijn steeds handiger in het achterhalen van je adres door middel van bijvoorbeeld het bekijken van verschillende foto’s op je profiel waarmee ze een indruk krijgen van waar je woonachtig bent.’

Harm Alarm
Meer tips vind je op de website van het politiekeurmerk Veilig Wonen waar je ook onder andere de burenkaart kunt downloaden en uitprinten. De politie heeft ook een aantal voorlichtingsfilmpjes gemaakt met Harm Alarm als hoofdrolspeler. Hieronder kun je één van de video’s bekijken. Nog meer informatie vind je op https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak.

112
De politie geeft voorlichting en waarschuwt wijkbewoners maar zet vooral in op het arresteren van inbrekers, liefst op heterdaad. Daarvoor wordt samengewerkt met burgers en wordt onder meer Burgernet ingezet. Hierbij mag ook 112 worden gebeld om dieven op heterdaad te arresteren. Zie je iets verdachts in de omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die je niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details zoals kentekens en signalementen van de personen en bel de politie via 112.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen