2.3 C
Deurne
zaterdag 14 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneRegio instellingen starten met Integraal Expertisecentrum Ouderen

Regio instellingen starten met Integraal Expertisecentrum Ouderen

GGZ Oost Brabant, Savant Zorg en de Zorgboog slaan de handen ineen om goede zorg te bieden aan kwetsbare ouderen met ernstige gedragsproblematiek. Daarvoor starten zij met het “Integraal Expertisecentrum Ouderen (IECO)” in de regio Helmond-Peelland.

In het Integraal expertisecentrum ouderen (IECO) in Helmond-Peelland bundelen de drie organisaties hun kennis en ervaring. Op donderdag 20 mei jl. tekenden de bestuurders de overeenkomst voor dit unieke samenwerkingsverband.

Ouderen
Het aantal ouderen in onze maatschappij groeit en hiermee komen er ook meer ouderen die behoefte hebben aan zorg. Bovendien worden hun zorgvragen ingewikkelder. Ook het aantal kwetsbare ouderen met ernstige gedragsproblematiek neemt toe. “Omdat iedere organisatie in zijn eigen domein werkt, krijgt deze groep nu niet altijd de juiste zorg aangeboden”, aldus Anne-Marie Schram, lid raad van bestuur GGZ Oost Brabant. “In het IECO combineren we de deskundigheid van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en die van thuiszorg, verpleging, verzorging van ouderen (Savant Zorg en de Zorgboog) en proberen we samen oplossingen te vinden voor het onbegrepen gedrag.”

Onbegrepen gedrag
Er is sprake van gedragsproblemen als de oudere zelf, en/of diens omgeving, het gedrag moeilijk te hanteren vindt. “Het is gedrag dat we niet direct begrijpen en waar misschien meerdere oorzaken voor zijn. Of waar juist niet direct een oorzaak voor is aan te wijzen”, legt Gerland Laureijssen, interim-bestuurder Savant Zorg uit. “Het ontstaat vaak als gevolg van diverse, verschillende factoren. De behandeling ervan vraagt dus ook om een gezamenlijke en multidisciplinaire aanpak. Met het IECO kunnen we dat bieden.”

Naar de cliënt toe
Het IECO richt zich in eerste instantie op ambulante zorg. Dat betekent dat we voor diagnose en behandeling naar de oudere gaan ‘daar waar hij/zij woont’. Dit kan dus zowel thuis zijn als op één van de locaties van de drie organisaties. Het IECO maakt aan de hand van de diagnose een behandelplan waarmee één van de drie zorgorganisaties aan de slag gaat. “Met het IECO kunnen we ook de huisartsen ondersteunen als het gaat om ouderen met onbegrepen gedrag”, vertelt Coby Nogarede-Hoekstra, voorzitter raad van bestuur van de Zorgboog. “Met de expertise van het IECO kunnen we deze ouderen en hun naaste(n) helpen, zodat zij in de eigen omgeving weer verder kunnen.”

Pilotvorm
Het IECO start in pilotvorm en haalt in deze periode gegevens op om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en om te onderzoeken of het de drie organisaties lukt om deze cliënten in samenwerking de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Er is tevens de intentie om in de toekomst naast de ambulante zorg een locatie te realiseren waar kwetsbare ouderen met ernstige gedragsproblematiek tijdelijk kunnen verblijven voor observatie en behandeling.

Foto: Ondertekening IECO 20 mei 2021

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen