19.6 C
Deurne
zaterdag 10 juni 2023
Home- DeurneSlecht nieuws voor hooikoortspatiënten in regio Deurne; vanaf komende week piek in...

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten in regio Deurne; vanaf komende week piek in aantal graspollen

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware tijd aan. Vanaf volgende week wordt een piek in het aantal graspollen verwacht door het Elkerliek ziekenhuis. Dat blijkt uit tellingen die worden gedaan door het Algemeen Klinisch Laboratorium van het ziekenhuis in Helmond.

Van januari tot en met begin juli meet het pollenteam wekelijks hoeveel pollen er in de lucht zijn. Dat verandert continu en is seizoens- en weersafhankelijk. Daarvoor is op het dak van het Elkerliek een pollenvanger geplaatst. Dit is een soort stofzuiger die lucht aanzuigt en deze langs een plakkerige strip leidt. De pollen blijven aan deze strip plakken. Vervolgens wordt deze strip in het laboratorium ‘gekleurd’ met saffraanrood. Op die manier zijn de pollen beter zichtbaar en kan een gespecialiseerd analist ze door een microscoop bekijken. Zo kan bepaald worden hoeveel en welke pollen er op dat moment zijn.

Pollenstations
In Nederland zijn slechts twee pollentelstations. Naast het Elkerliek ziekenhuis worden er ook tellingen gedaan door het laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens Mieke Koenders, klinisch chemicus in het Elkerliek ziekenhuis zijn deze pollentellingen van essentieel belang: “Zo geven de tellingen inzicht in de invloed van klimaatveranderingen op de bloei en stuifmeelontwikkeling van pollenverstuivers. We zien bijvoorbeeld dat het aantal boompollen in de lente ieder jaar toeneemt. Dat komt doordat de winters steeds warmer worden.”

Hooikoorts
Tussen 24 mei en begin juli wordt de piekperiode voor de graspollen verwacht. Koenders van het Elkerliek legt uit hoe dat komt: “Door de vochtige grond en het zonnige weer komen grassen erg goed tot bloei en dat heeft hoge graspollenconcentraties tot gevolg. Graspollen zijn een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in Nederland. Zo’n 50 procent van de mensen met last van hooikoorts krijgt klachten bij blootstelling aan graspollen.”

Pollenconcentratie
Bij mensen met een graspollenallergie ontstaan klachten vanaf een pollenconcentratie van ongeveer 10 pollen per kubieke meter lucht. “Hoe hoger de pollenconcentratie hoe hoger het klachtenniveau en hoe meer mensen met klachten. Als het in de piekperiode droog is, kan de pollenconcentratie oplopen tot enkele honderden pollen per kubieke meter lucht. Hoeveel pollen er uiteindelijk in de lucht komen, is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. Als het hard gaat regenen, komen er minder pollen in de lucht”, vertelt Mieke Koenders.

Weerbericht
De pollentellingen die worden bijgehouden door het Algemeen Klinisch Laboratorium, zijn vooral bedoeld voor hooikoortspatiënten. “Zij willen graag weten of de pollen die bij hen klachten veroorzaken door de lucht zweven of niet. Op de website van het Elkerliek ziekenhuis staat tijdens het hooikoortsseizoen dagelijks een hooikoortsweerbericht dat in samenwerking met pollennieuws.nl wordt gemaakt. Met behulp van dit weerbericht kunnen hooikoortspatiënten rekening houden met activiteiten buitenshuis. Voor hen een onmisbaar hulpmiddel, zeker in het hooikoortsseizoen”, zegt Koenders van het Elkerliek ziekenhuis.

Foto: Elkerliek ziekenuis

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen