9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneSneller controle over branden in Peel met nieuw natuurbrandbeheersplan

Sneller controle over branden in Peel met nieuw natuurbrandbeheersplan

Naar aanleiding van de grote natuurbrand van 2020 in de Deurnsche Peel en Mariapeel is er een natuurbrandbeheersplan opgesteld. Belangrijkste conclusie uit het plan is dat branden horen bij dit natuurgebied en ze niet te voorkomen zijn. Wel kunnen bepaalde zaken verbeterd worden zodat een eventuele brand sneller en beter beheersbaar wordt.

Die punten zijn vastgelegd in het natuurbrandbeheersplan dat afgelopen week is gepresenteerd aan de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. Staatsbosbeheer, Veiligheidsregio’s Brabant-Zuidoost en Limburg Noord, Waterschap Aa en Maas en de gemeenten Deurne en Horst aan de Maas hebben samen het plan opgesteld waarin een aantal verbeterpunten naar voren komen.

Vegetatie
Zo moeten de verschillende organisaties die betrokken zijn bij brandbestrijding beter gaan samenwerken en communiceren met elkaar. Ook komen er maatregelen rondom het beheer van de vegetatie en wordt er een brandcompartimenteringsgrens aangelegd. Dit is een strook waar een brand vanzelf stopt. Het pakket maatregelen zal volgens de Gebiedscommissie Natuurbrandbeheersing Deurnsche Peel & Mariapeel de beheersbaarheid van eventuele branden voldoende verbeteren.

Veel impact
De natuurbrand in de Deurnsche Peel heeft twee jaar geleden veel impact op inwoners gehad. Vooral de mensen die dichtbij het gebied wonen waar de brand plaatsvond hebben wekenlang last gehad van de rook en de angst dat het vuur zich zou uitbreiden richting hun huizen.

Veranderende klimaat
De kans dat zo’n brand opnieuw plaatsvindt, blijft aanwezig waarschuwt burgemeester Greet Buter namens de Gebiedscommissie Natuurbrandbeheersing Deurnsche Peel & Mariapeel: “We krijgen immers steeds vaker te maken met perioden van hitte en droogte als gevolg van het veranderende klimaat. Wel kunnen we de risico’s op een natuurbrand en de gevolgen daarvan verkleinen.”

‘De Peel in Brand’
Uit een eerder onderzoek over het voorkomen van een onbeheersbare natuurbrand blijkt dat samenwerking tussen de diverse partijen versterkt moet worden. Daarnaast is in het het rapport “De Peel in Brand” vastgesteld dat bij het opstellen van plannen voor natuurgebieden, waaronder de Deurnsche Peel, onvoldoende aandacht is voor brandveiligheid. Gelijktijdig heeft Wageningen University & Research (WUR) destijds een tweede onderzoek uitgevoerd dat gaat over het beheer en onderhoud van een natuurgebied in relatie tot de brandveiligheid in het gebied. Uit beide onderzoeken blijkt dat het vraagstuk urgent is omdat het klimaat verandert, waardoor het risico op natuurbranden toeneemt.

‘Brand hoort erbij’
De Gebiedscommissie Natuurbrandbeheersing Deurnsche Peel & Mariapeel geeft aan dat brand voortaan hoort bij het gebied “De Pelen” en dat dit waarschijnlijk ook altijd zo zal blijven: “We accepteren brand in het gebied tenzij deze leidt tot slachtoffers, verlies van goederen, langdurige overlast of permanente Natura 2000-schade.” De commissie benadrukt dat de maatregelen in het natuurbrandbeheersplan er daarom niet primair op gericht zijn om brand te voorkomen, maar om het risico op een brand met deze gevolgen zo veel mogelijk te verkleinen of overlast te voorkomen.

Dorpsraden
Het plan wordt volgende maand toegelicht aan de dorpsraden van Helenaveen, Liessel, Neerkant en Griendtsveen, ZLTO Deurne en Werkgroep Behoud de Peel. Samen met de dorpsraden gaat de gemeente bekijken hoe de omwonenden het beste kunnen worden ingelicht over het plan.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen