Begin december vorig jaar meldden de eerste omwonenden zich al bij de gemeente omdat ze de plannen voor nieuwbouw op het terrein van de voormalige horecagelegenheid Zalen Van Bussel in Deurne niet zien zitten. Ondertussen krijgt de gemeente de ene na de andere brief binnen van nog meer omwonenden die het niet eens zijn met de bouw van 23 appartementen en woningen op die plek.
De belangrijkste redenen voor de bezwaren hebben te maken met de aantasting van het woongenot en de privacy. Dit komt vooral door de maximale bouwhoogte die volgens het plan op sommige plekken van het perceel aan de St. Jozefstraat in Deurne kan oplopen tot 11 meter.
Inkijk
De tuin van één van de bezwaarmakers ligt tegen het terrein aan waar straks tot aan de erfgrens 7 meter hoog mag worden gebouwd waardoor omwonende wordt geconfronteerd met inkijk in woning en tuin. Daarnaast komt het huis in de schaduw te staan van de nieuwbouw waardoor de zonnepanelen mogelijk ook minder energie opleveren.
‘Volstrekt onvoldoende’
Naast de hoogte van de toekomstige woningen is volgens de bezwaarmakers ook het massale karakter van een appartementencomplex met 9 woningen een probleem. In de plannen wordt het gebouw tot vier meter voor de bestaande rooilijn geplaatst. Dat verstoort volgens omwonenden niet alleen het straatbeeld maar is ook in strijd met de gemeentelijke structuurvisie. De landschappelijke inplanning is volgens de bezwaarmakers: ‘volstrekt onvoldoende.’
Niet passend in woonwijk
Ook een andere bewoner maakt zich zorgen over de plannen die een massief gebouw van 11 meter hoog mogelijk maken. “Dit soort bouwwerken zijn niet passend in een woonwijk met voornamelijk grondgebondenwoningen met een maximale goot- en bouwhoogte van respectievelijk 6m en 11m. Naast de bouwhoogte is het realiseren van een drie-laags woongebouw op deze locatie niet passend in het straatbeeld en mijn inziens stedenbouwkundig niet acceptabel”, zegt de omwonende.
Haalbaarheid
Wat de omwonenden daarnaast enorm stoort, is dat de omgevingsdialoog niet bij de start van de ontwikkeling van het beleid plaatsvindt maar pas in een later stadium als al vaststaat wat het plan is. Eerder het gesprek aangaan met de buurt, had volgens hen een hoop tijd, geld en rompslomp kunnen besparen: “Een andere aanpak van het college bevordert, naar onze opvatting, de haalbaarheid van plannen en levert een belangrijke bijdrage aan een verbeterd tempo in de aanpak van de volkshuisvesting.”
Lees ook: Omwonenden in Deurne niet blij met nieuwbouwplannen op plek Zalen Van Bussel