18.3 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneTegenvallende jaarcijfers Ebusco; nieuwe Duitse order voor honderden bussen komt als geroepen

Tegenvallende jaarcijfers Ebusco; nieuwe Duitse order voor honderden bussen komt als geroepen

De Deurnese busfabrikant Ebusco heeft een grote overeenkomst gesloten met Deutsche Bahn, de grootste openbaarvervoermaatschappij van Duitsland. Het gaat om een afspraak voor de levering van in principe tussen de 260 en maximaal 800 bussen.

De grote order komt als geroepen voor Ebusco want onder meer door de coronapandemie had het bedrijf vorig jaar minder omzet. Dit leverde in combinatie met problemen in de leveringsketen voor een omzetdaling naar ruim 24 miljoen euro, tegen bijna 100 miljoen euro een jaar ervoor. De busfabrikant behaalde in 2020 nog bijna 17 miljoen euro winst maar in afgelopen jaar leed Ebusco een verlies van bijna 27 miljoen euro.

Pandemie
“Terugkijkend was 2021 zowel een spannend als uitdagend jaar voor Ebusco waarin we verschillende belangrijke mijlpalen hebben behaald, maar ook te maken hebben gehad met de vertraagde effecten van de pandemie en verstoringen van de toeleveringsketen. Naast de kostenstijgingen in verband met de groei van ons bedrijf, hadden hogere transportkosten en valutaschommelingen een negatief effect op onze winstgevendheid in 2021”, legt oprichter en CEO van Ebusco, Peter Bijvelds uit.

Niet te stoppen
Toch is hij positief omdat de orderinstroom weer sterk aantrekt: “Het streven naar duurzaam openbaar vervoer is niet te stoppen en de elektrificatie van de wereldwijde busvloten staat weer op de agenda, aangezien we de aanbestedingsactiviteit zagen verbeteren in de tweede helft van 2021 en tot nu toe in 2022. Gezien onze sterke concurrentiepositie hebben we verschillende nieuwe contracten verworven, waaronder een belangrijke order van Berliner Verkehrsbetriebe. We eindigden 2021 met een record aan orders van 325 bussen. In 2022 hebben we al een aanzienlijk aantal bestellingen toegevoegd, waaronder de grote raamovereenkomst met Deutsche Bahn, waardoor dit nu al op 1.274 bussen staat.”

Toekomstige groei
Daarom verwacht Bijvelds voor 2022 een sterk herstel van de omzet van Ebusco. “De operationele prestaties van de Ebusco 3.0-bussen die al op de weg rijden, versterken ons geloof in de toekomstige groei van Ebusco terwijl we werken aan onze doelstellingen op middellange termijn. Om deze verwachte groei deels op te vangen en lokale content aan te bieden, zijn we de laatste onderhandelingen aangegaan om een grote nieuwe productiefaciliteit in Frankrijk te huren.”

Onzekerheid
Maar hij geeft ook aan dat Ebusco niet immuun is voor de geopolitieke onzekerheid als gevolg van de invasie van Oekraïne en aanhoudende druk op de wereldwijde toeleveringsketen. “We kijken ernaar uit om onze internationale expansiestrategie verder uit te voeren samen met onze medewerkers, leveranciers, klanten en aandeelhouders. Ik ben ervan overtuigd dat Ebusco goed gepositioneerd is om te profiteren van de verdere elektrificatie van busvloten, waardoor we kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving met onze veilige, betrouwbare, emissievrije en kostenconcurrerende transportecosystemen”, besluit topman Bijvelds van Ebsuco.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen