22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneTom en Jolanda uit Milheeze gaan strijd aan bij Talent in de...

Tom en Jolanda uit Milheeze gaan strijd aan bij Talent in de Tent: ‘Wij gaan swingen’

Tijdens het jubileumweekend waarbij voetbalclub ZSV haar 70-jarig bestaan viert, gaan zangers en zangeressen in wording uit zeven verschillende wijken en dorpen in de regio Deurne het tegen elkaar opnemen. Vorig weekend zijn alle deelnemers bekend gemaakt en voor Milheeze gaan Tom Barten en Jolanda de Wit op vrijdagavond 22 november de strijd aan met de andere kandidaten.

Hoewel het dus nog even duurt voor de twee als duo op het podium staan, hebben ze er nu al heel veel zin in. “Wij gaan swingen”, vertelt Jolanda vol vertrouwen. Toch heeft de 42-jarige uit Milheeze wel even moeten nadenken over deelname aan de zangwedstrijd: “Ik kom op zich wel uit een muzikale familie; mijn zus Angela treedt bijvoorbeeld regelmatig op en toen mijn vader nog leefde, speelde hij ook in een bandje. Maar ikzelf heb nog geen ervaring met zingen, tenminste niet voor publiek. Ik heb altijd wel een grote mond, terwijl ik eigenlijk enorm last heb van podiumvrees.”

Even wennen
Ook haar 33-jarige zangpartner Tom is niet iemand die snel op de voorgrond staat: “Om zo voor publiek op te treden wordt nog wel even wennen en ook alle aandacht nu in de media is niet iets dat ik gewend ben. Het is natuurlijk ook een beetje het idee van Talent in de Tent om mensen die niet professioneel zingen, klaar te stomen voor de zangwedstrijd en ons uit onze comfortzone te halen.”

Het duo uit Milheeze leert elkaar door de zanglessen en workshops ondertussen steeds beter kennen. “Vooraf hadden we elkaar nog nooit ontmoet, dus dat begint nu pas een beetje te ontstaan. Eén keer in de drie weken hebben we een zangles of workshop, maar Jolanda en ik proberen ook eens in de twee weken als duo bij elkaar te komen. Dan zingen we samen en voelen we elkaar ook steeds beter aan”, vertelt Barten.

‘Roots’
Ze hebben beiden hun ‘roots’ op een bepaalde manier in Milheeze, maar Jolanda komt oorspronkelijk uit Vlierden en Tom woon tegenwoordig in Deurne. Toch zit het met de verbondenheid met ‘Millus’ wel snor volgens het zangduo. Jolanda woont al sinds haar negentiende in Milheeze en voelt zich daar na al die jaren helemaal ingeburgerd. Tom woont weliswaar in Deurne, maar is nog veel in ‘zijn Millus’ te vinden voor bijvoorbeeld zijn werk en het voetbal van de Milhezer Boys, waarbij hij actief is als trainer en soms zelf ook nog een balletje trapt.

Dat is ook de plek waar hij werd gevraagd voor de zangwedstrijd. “In het kleedlokaal zei iemand ineens: is dat niks voor jou? Dus op die manier ben ik er eigenlijk ingerold”, legt Tom uit. In tegenstelling tot Jolanda heeft hij al wel wat muzikale ervaring: “Ik speel in een bandje, samen met wat vrienden. Ik verzorg daarbij de zang en het gitaarspel, maar we treden bijvoorbeeld niet op voor publiek. Dat is echt puur voor de hobby en om samen gezellig muziek te maken.”

Zenuwen
Bij Talent in de Tent worden de zangers en zangeressen begeleid door zangcoaches die hen de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. “Daarbij kwam laatst ook mijn podiumvrees weer om de hoek kijken”, zegt Jolanda. “Normaal ben ik heel goed in teksten onthouden, maar ik klapte plotseling dicht door de zenuwen denk ik.”

“Bij de zangles staan zo’n tien tot vijftien coaches en managers aandachtig naar je te kijken en luisteren, dan voel je best wel een druk op dat moment.”

Ook Tom vond het zingen met anderen erbij best spannend: “Misschien is het voor een klein groepje zoals bij de zanglessen nog wel meer confronterend dan straks met duizend mensen in de tent. Bij de les staan zo’n tien tot vijftien coaches en managers aandachtig naar je te kijken en luisteren, dan voel je best wel een druk op dat moment.”

Onder de douche
Een heel andere situatie dan waar Jolanda de Wit en Tom Barten zich in het dagelijks leven in bevinden. Jolanda werkt bij Kuijpers Installaties in Helmond als service-coördinator en Tom is persoonlijk begeleider bij Peelzorg in Milheeze. “Normaal blijft het zingen dus meestal beperkt tot in de auto of onder de douche”, lacht Jolanda.

Voor de wedstrijd eind november heef het duo uit Milheeze drie nummers uitgezocht het gaat gaat zingen bij Talent in de Tent. “We hebben een heel lekker countrynummer uit de 70’s en een echte Hollandse meezinger. En mochten we in de finale belanden, dan hebben we daar een ontzettend gaaf swingnummer voor klaar staan”, vertelt Tom.

Veel hulp
Om ervoor te zorgen dat de uitvoering tijdens Talent in de Tent goed verloopt, hebben de twee vertegenwoordigers van Milheeze al twee workshops gevolgd. “De voorbereiding wordt echt heel uitgebreid aangepakt. Je krijgt super veel hulp. Dat is maar goed ook, want we zijn natuurlijk maar amateurs”, zegt Barten. “Het mooie is dat je hierbij de andere kandidaten ook leert kennen. Daardoor begin het nu steeds leuker te worden”, voegt De Wit toe.

Ondertussen hebben Tom en Jolanda niet alleen leren omgaan met de microfoon en hun stembanden, maar ervaren ze ook steeds meer hoe het is om een bekendheid te zijn. Sinds de bekendmaking van alle deelnemers hangen er in alle dorpen en wijken affiches met groot hun namen en gezichten erop.

Mega Manifestatie
“Afgelopen zondag was ik bij de Mega Manifestatie in Milheeze en kwamen er al meteen mensen naar me toe die het leuk vonden dat ik meedoe”, vertelt Tom. “Dat was bij mij precies hetzelfde”, zegt Jolanda. “Je hebt daar dan iets van 1.000 man uit het dorp bij elkaar, dus je wordt meteen aangesproken door mensen die de posters hebben gezien of er iets van in de media hebben gehoord of gelezen. Zelfs op het korfbalveld en op mijn werk wisten ze ervan.”

Barten en De Wit hebben elk zo hun eigen droombeeld als het gaat om een zanger of zangeres waarvan ze wel zouden willen dat ze zo zouden konden zingen. Voor Tom is dat Ed Sheeran: “Dat lijkt me geweldig om met een gitaar en zang zoiets neer te kunnen zetten als hij.” Jolanda is helemaal weg van de Britse zangeres Jessie J: “Zij heeft zo’n lekker rauw randje aan haar stem, maar kan ook geweldig ‘klein’ zingen.”

Of de twee kandidaten net zo’n voorstelling weten neer te zetten als die twee grote internationale sterren, gaat het publiek op vrijdagavond 22 november meemaken. Dan is het grote moment en gaan alle zeven acts twee keer optreden, waarna de drie finalisten worden gekozen die dan nog een derde optreden mogen doen. Daar rolt uiteindelijk de winnaar uit van de eerste editie van Talent in de Tent.

Meer informatie en tickets voor Talent in de Tent vind je op wakanutgeve.nl/tickets.

Foto’s: ZSV

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen