14.9 C
Deurne
woensdag 29 maart 2023
Home- DeurneTransparant Deurne ziet niets in breed gedragen raadsprogramma

Transparant Deurne ziet niets in breed gedragen raadsprogramma

Politieke partij Transparant Deurne gaat niet meewerken aan een breed gedragen raadsprogramma voor de komende vier jaar. De partij vindt dat er van eerdere akkoorden in de praktijk teleurstellend weinig terecht is gekomen en kiest ervoor om geen handtekening te zetten onder het nieuwe raadsprogramma.

In Deurne wordt op dit moment door de gemeenteraad gewerkt aan een programma dat door alle partijen gedragen zou moeten worden en een basis geeft voor het beleid in de komende jaren. Maar Transparant Deurne zegt de voorkeur te geven aan het klassieke coalitie-oppositie model met een coalitieakkoord.

‘Vertrouwen ontbreekt’
Vlak na de verkiezingen in maart liet de partij nog weten een nieuw gezamenlijk raadsprogramma een kans te willen geven. Dat ligt ondertussen anders meldt Transparant Deurne: “Gezien de nieuwe politieke verhoudingen, met een brede coalitie, ontbreekt bij Transparant Deurne op dit moment het vertrouwen in een raadsbreed gedragen samenwerking. We kunnen niet anders constateren dan, dat de boel met vier partijen vooraf volledig wordt dichtgetimmerd. De kans is groot dat raadsleden handelen onder een stevig juk van de coalitie.”

Vrijer
Het is volgens de partij een keuze voor een gezonde balans tussen macht en tegenmacht. “De bedoeling van een raadsprogramma is juist dat er meer op samenwerking binnen de raad wordt ingezet. De keuze om ons niet te binden aan een raadsprogramma maakt de rol van Transparant Deurne vrijer. Wat we vinden passen bij het Deurnese speelveld met een kleine oppositie. Transparant Deurne maakt zich op om haar rol als oppositie krachtig, constructief en opbouwend neer te zetten.”

Samenwerking
De beslissing van de partij om het raadsakkoord bij voorbaat niet te ondertekenen staat volgens hen een constructieve samenwerking niet in de weg. “Als onderdeel van het gemeentebestuur hebben we al acht jaar laten zien dat we ons louter en alleen door dit belang voor Deurne laten leiden. We zullen de komende tijd dan ook gewoon onze inbreng leveren in de geplande bijeenkomsten over de doelstellingen en samenwerking voor deze raadsperiode”, meldt Transparant Deurne.

Sleutel
De deur naar een raadsprogramma is voor de partij nog niet helemaal gesloten: “We sluiten zelfs niet uit dat, een goede samenwerking op onderwerpen, zich geleidelijk alsnog doorontwikkeld. Dan zou een tussentijds raadsprogramma een mogelijkheid kunnen zijn. De sleutel hiervoor ligt bij de coalitiepartijen.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen