9.8 C
Deurne
vrijdag 29 maart 2024
Home- DeurneTweede Kamer debatteert over aanpak van dierenverwaarlozing zoals bij hondenfokker in Deurne

Tweede Kamer debatteert over aanpak van dierenverwaarlozing zoals bij hondenfokker in Deurne

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over een uitbreiding van de mogelijkheden om dierenverwaarlozing en –mishandeling, zoals die onlangs werd geconstateerd bij een hondenfokker in Deurne, een halt toe te roepen.

“Dit is de dag waar wij vele jaren reikhalzend naar uit hebben gekeken”, zegt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Deze organisatie nam in februari 21 honden en in april nog eens 25 honden in beslag bij de hondenfokkerij in Deurne.

Zwaar vewaarloosd
De dieren werden zwaar verwaarloosd en in slechte gezondheid aangetroffen. De honden hadden vervilte vachten en slechte gebitten. Ook waren veel van de dieren ernstig ziek door luchtweginfecties, darminfecties en schurftmijt. Verder bleek dat de honden fokker fraudeerde met inentingsbewijzen en hondenpaspoorten.

Achtergelaten honden
Voor de andere tachtig honden die de fokker heeft, kreeg hij van de inspectiedienst de opdracht om de dieren beter te verzorgen. Dat de andere honden moesten worden achtergelaten bij een handelaar die telkens opnieuw de regels aan zijn laars lapt, is iets dat veel organisaties waaronder de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming enorm dwarszit.

Celstraf
In het debat dat vandaag in de Tweede Kamer wordt gehouden, komt een belangrijk onderdeel aan de orde dat hier verandering in kan brengen: het zelfstandig houdverbod. “Als Den Haag uiteindelijk instemt, krijgt de rechter de mogelijkheid om aan verwaarlozers en mishandelaars voor vele jaren een verbod op te leggen om nog dieren te houden. Overtreding betekent inbeslagname en een celstraf, die verder oploopt als de veroordeelde in herhaling blijft vallen”, legt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming uit.

Dans ontspringen
Die uitbreiding van de aanpakmogelijkheden is volgens LID hard nodig omdat er veel malafide fokkers in de regio actief zijn, die telkens de dans ontspringen. De broodfokker in Deurne wordt bijvoorbeeld al langere tijd in de gaten gehouden door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en politie. Hij was eerder actief in de gemeenten Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Elke keer als het hem te heet werd onder de voeten, verdween de man om in een andere gemeente weer opnieuw te beginnen met een hondenfokkerij.

Schrijnende gevallen
Alle proces-verbalen en boetes die de man kreeg en verplichte medische kosten die hij moest voldoen, lijken geen effect te hebben. Tot nu gaat de hondenfokker telkens opnieuw de fout in. En hij is niet de enige; er zijn in de regio tientallen soortgelijke gevallen bekend zoals in Someren, Eersel, Hapert en Diessen. “Met de invoering van het houdverbod krijgen we de mogelijkheid om nóg beter in te grijpen in schrijnende gevallen, waarbij dieren aan het kortste eind blijven trekken”, aldus de inspectiedienst.

Sceptisch
Binnenkort voert LID een nieuwe controle uit bij de hondenfokker in Deurne. Als dan blijkt dat de resterende honden nog niet gezond zijn of onder behandeling van een dierenarts staan, dan kan de handelaar rekenen op sancties. Karen Soeters van House of Animals is sceptisch over de her-controle: “Net als het herhaaldelijk overtreden van de wet, vrees ik dat hij ook nu weer met de noorderzon verdwijnt. Dan is het welzijn van de resterende 80 honden helemaal niet meer te garanderen. Ze moeten daar nu weg. Allemaal.” De organisatie van Soeters is een autoriteit op het gebied van dierenwelzijn en dierenrechten in Nederland en zet zich al 10 jaar in om een einde te maken aan dierenleed.

Debat
Of de Tweede Kamer de zorgen van Soeters en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming deelt, blijkt donderdagmiddag in het debat dat begint om 16.00 uur. “Wij kijken uit naar het standpunt van de volksvertegenwoordigers voor alle hobby- en gezelschapsdieren in Nederland, die er simpelweg niet voor kiezen om slecht behandeld te worden”, zegt de inspectiedienst. Het debat kun je bekijken via deze livestream van de Tweede Kamer.

Lees ook:

Foto’s: LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen