19.7 C
zondag 8 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneTweede plaats voor Deurnese Dex van den Broek bij NK motorcross in...

Tweede plaats voor Deurnese Dex van den Broek bij NK motorcross in Heerde

Motorcrosser Dex van den Broek uit Deurne is afgelopen weekend tweede geworden in de zevende wedstrijd om het Nationaal Kampioenschap motorcross in Heerde. In de twee manches veroverde hij een eerste en tweede plaats; goed voor de tweede plaats in het dag-klassement met net zoveel punten als de nummer één.

De opkomst voor deze wedstrijd was groot; er stonden maar liefst 198 rijders ingeschreven. Van den Broek ziet zijn tweede plek in Heerde als een goede ervaring en een mooie generale voor het Wereldkampioenschap aanstaande weekend. In de klasse 85cc waarin Dex van den broek rijdt, starten zaterdag 108 deelnemers, waarvan alleen de beste 40 door mogen naar de wedstrijd van zondag.

Hele wereld
Bij de wedstrijd vorig weekend stonden naast de Deurnese motorcrosser deelnemers aan de start die afkomstig waren uit de hele wereld. Dit omdat veel jeugdrijders graag deze kans pakten om alvast op dit circuit te rijden waar komend weekend het WK motorcross voor de jeugd wordt gereden. De prijzenpot was zelfs verhoogd ten opzichte van normale wedstrijden van het Nederlands Kampioenschap. Ook voor de 85cc-klasse was er dit keer een prijzenpot.

Met 58 deelnemers in de klasse van Van den Broek was het startveld ongekend groot. Een kwalificatie was nodig om de beste veertig rijders te selecteren. Op zaterdagavond had Dex van den Broek het circuit al goed verkend en wist hij waar de uitdagingen lagen. Er was een wave-sectie toegevoegd als nieuw element om de wedstrijd nog uitdagender te maken.

Prima startpositie
Op zondagochtend stond als eerste de tijdtraining op de agenda. Er werd in twee groepen van 29 rijders van start gegaan. Van den Broek was ingedeeld in groep 1. Met 2.00.052 zette Dex een tweede tijd neer op 0,006 seconden van de nummer 2 verwijderd. In de tweede groep werd de snelste tijd op 2.05.161 geklokt. Dex verzekerde zich met zijn tijd van een prima startpositie voor de manches.

De beste veertig rijders gingen rond half één van start voor de eerste manche. De start op betonnen grastegels was voor Van den Broek even wennen. Hij had enorme wielspin en kwam slecht weg. Op een veertiende positie kwam hij door de eerste bocht gereden en moest hij zich vervolgens een weg naar voren zien te banen. Dit lukte hem goed: na één ronde kwam Dex al door op de vierde plaats.

Kat en muis spel
Van den Broek had een enorme goede flow te pakken en had zijn vizier op de kopman gezet. In de tweede ronde kwam hij al tot in het achterwiel van de eerste man. Het was een kat en muis spel tussen deze twee rijders. In de zesde ronde passeerde Van den Broek de kopman op de wave-sectie met een hele knappe inhaalmanoeuvre.

Met nog drie ronden te gaan zette de jonge Deurnenaar alles op alles om zijn koppositie vast te houden. De tweede man maakte in de voorlaatste ronde nog een fout, waardoor Dex van den Broek met een mooie voorsprong van acht seconden als eerste de finishlijn passeerde.

Koppositie
Net voor de tweede manche begon het wat de regenen, maar de stemming bij Dex zat er goed in. Deze keer was hij voornemens om een goede start te pakken, inmiddels aan de betonnen grastegels gewend. En dit lukte, hij ging als tweede de eerste bocht in en wist in de eerste ronde meteen door te stoten naar de koppositie. Dit kon hij echter niet lang volhouden, want de nummer twee wist de eerste plek weer terug te veroveren.

Van den Broek kon redelijk volgen, maar moest nog een plaats prijsgeven. Hij kreeg het niet voor elkaar om de goede flow van de eerste manche op de wave-sectie terug te krijgen en verloor daardoor telkens tijd. Toch bleef hij volharden en doorzetten; met resultaat. De tweede man maakte een fout en kwam ten val, waardoor Dex weer opschoof naar de tweede plaats.

Met nog één ronde te gaan maakte ook de kopman een fout op het loodzware circuit van Heerde en daarmee kwam Van den Broek nog even dichtbij de koppositie. Maar er was te weinig tijd en hij kon het verschil in deze laatste ronde niet meer maken. Op een tweede plaats kwam Dex op 4.820 seconden van de nummer één over de streep.