26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneVeldgids over breuken in het land van Peel en Maas neemt lezer...

Veldgids over breuken in het land van Peel en Maas neemt lezer mee langs unieke kenmerken van de regio

Voor wie eropuit wil gaan in het land van Peel en Maas, is er vanaf 8 juli een speciale veldgids verkrijgbaar. ‘Breuken in het land van Peel en Maas’ neemt je mee langs de bijzondere landschappen, flora en fauna van de ‘wijstgronden’ van Noord-Brabant en Limburg.

Aan de hand van veel foto’s en kaarten in het ruim 150 bladzijdes tellende boek kunnen bewoners en bezoekers onze unieke streek uitgebreid ontdekken. De veldgids wordt uitgebracht in samenwerking met Geopark Peelhorst en Maasvallei.

Uniek fenomeen
In de provincies Noord-Brabant en Limburg vind je een voor Nederland uniek geologisch fenomeen: de Peelrandbreuk en Tegelenbreuk. Deze breuklijnen lopen, min of meer parallel aan elkaar, van zuidoost naar noordwest. De breuklijnen, die uit breukzones met parallelle breuken en vertakkingen bestaan, hebben grote invloed gehad op de waterhuishouding, de natuur en het cultuurlandschap in de streek.

Heikikker
De breuken zorgen voor hoogteverschillen in het landschap, natuurlijke aardbevingen, ijzerrijk kwelwater en moerassige omstandigheden in hooggelegen terreinen, de zogenoemde wijst. Deze voor Nederland unieke omstandigheden zorgen voor een grote diversiteit aan planten en dieren, van dotterbloem tot glanshaver en van heikikker tot hermelijn. Wanneer de breuken zich op het eerste gezicht niet laten zien, wijzen deze planten en dieren vaak toch op hun ondergrondse aanwezigheid.

De veldgids ‘Breuken in het land van Peel en Maas’ is vanaf vrijdag 8 juli voor 19,95 euro verkrijgbaar bij Uitgeverij Matrijs.

Foto: Nico Ettema

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen