4 C
Deurne
dinsdag 5 december 2023
Home- Deurne Cultuur te kust en te keur tijdens Deurnes Cultuurfestival

[VIDEO] Cultuur te kust en te keur tijdens Deurnes Cultuurfestival

Muziek, dans, zang, cabaret, film, maar ook uitheemse hapjes en tekenen. Het was allemaal te vinden op het Cultuurfestival afgelopen zondag in het centrum van Deurne.

Om twaalf uur ’s middags gaat het bomvolle programma van start. Cultuurliefhebbers kunnen terecht op de Markt, het Martinetplein, aan de Harmoniestraat en in het cultuurcentrum. Om het de bezoekers makkelijk te maken heeft de organisatie, Leef! en het CCD, de route gemarkeerd met witte voetstappen in krijt.

Die hebben Stef, Teun, Robin en Aniek niet nodig. Ze gaan gewoon op de muziek af. Samen met zes andere jongeren wonen ze, onder begeleiding, in De Droom in Deurne. “Als er iets te doen is in het centrum gaan we altijd kijken”, zegt hun begeleidster.

Show en gezelligheid
Ze houden van gezelligheid en een mooie show. Die krijgen ze vanmiddag van de Liesselse dansvereniging Poertwa. Op het Martinetplein gaan dansers van verschillende leeftijden los op muziek met een flinke beat erin. Het thema is Afrika.

Even verderop op de Markt komt de Afrikaanse cultuur op een andere manier tot leven. Djembé-groep Bayasana speelt traditionele West-Afrikaanse liedjes. Op het zonovergoten plein wekken de ritmische klanken bij de aanwezige kinderen een dansje op.

Wie letterlijk cultuur wil proeven, moest snel zijn. Om ongeveer half drie waren alle exotische hapjes in het kraampje van TULP al vergeven. De groep vrouwen, afkomstig uit landen als Marokko, Jemen en Syrië, had haar beste beentje voorgezet in de keuken.

Tekst gaat verder onder de video.

Oer-Hollandse bitterbal
In het cultuurcentrum zitten sommige bezoekers ondertussen aan de oer-Hollandse bitterbal. De keurig gedekte tafels doen anders vermoeden, maar Gastrobar bijC serveert voorlopig alleen borrelhapjes en drankjes.

Rianne en Rob van Leuven uit Vlierden hopen dat hier snel verandering in komt. Het stel verheugt zich op een compleet avondje uit bestaande uit een diner, theatervoorstelling en drankje na afloop.

“Zeker in de winter is dat ideaal”, vindt Rob. “Je zet je auto in de parkeergarage, gaat binnendoor naar boven, hangt je jas op en je bent de hele avond onder de pannen.”

Cabaret, zang en musical
Ze hebben net een preview van cabaretier Steven Brunswijk gezien en willen die voorstelling, en die van Gerard van Maasakkers, sowieso bezoeken. “De musical Annie is ook leuk met de kleinkinderen”, vult Rianne aan. “Het enige wat ik nog mis zijn films voor de jeugd in de schoolvakanties.”

Vanmiddag tijdens het festival kan de jeugd wel iets anders doen. In de kelder van het cultuurcentrum verzorgt Museum De Wieger teken-workshops. Maar ook buiten op het marktplein zijn kinderen fanatiek aan de slag met stoepkrijt dat Leef! uitdeelt. Dit doen ze onder de klanken van het Deurnese koor Together.

De zanggroep brengt tijdens het optreden veel Nederlands repertoire. Het plein stroomt langzaam voller als er bekende liedjes klinken. Sommige toeschouwers zingen zachtjes mee: ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Toevalligerwijs het lied dat als basis diende voor de nieuwe uitstraling van Cultuurcentrum Deurne.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen