5.8 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- Deurne Droom komt uit voor prins Teun tijdens carnavalsoptocht Deurne

[VIDEO] Droom komt uit voor prins Teun tijdens carnavalsoptocht Deurne

Niet alleen voor carnavalsvierders was de optocht van zondag door Deurne een hoogtepunt; ook voor Teun Aarts was de Peelstrekeloptocht een bijzonder moment. Hij mocht als museumprins Teun meerijden op de grote wagen van CS De Peelstrekels.

Teun woont sinds december 2014 bij Stichting De Droom. Een plek waar jonge mensen met een verstandelijke beperking samenwonen aan het Crobachplantsoen in Deurne. Naast zijn liefde voor voetbal, sport, dieren en muziek, had Teun al heel lange tijd de grote wens om ooit nog eens een keer prins carnaval te worden.

Burgemeester
Daarom trok hij de stoute schoenen aan en schreef een brief aan burgemeester Greet Buter met de vraag of zij hem kon helpen. Die vond het zo’n leuk verzoek, dat ze meteen contact opnam met carnavalsvereniging de Peelstrekels.

Ook daar was het enthousiasme groot over de wens van Teun. “Toen we de vraag van de gemeente kregen om mee te werken, heeft onze prins Niels I meteen ‘ja’ gezegd. Omdat we dit jubileumjaar een pop-up-museum hadden, ging er bij ons meteen een lampje branden”, vertelt Ivan van Oosterhout van De Peelstrekels.

Museumprins
Voor prins Teun begon het avontuur daardoor vorig jaar al op 18 november, toen hij samen met de burgemeester de officiële opening mocht verrichten van het pop-up-museum van de Peelstrekels. “Hij was toen ook helemaal enthousiast. Echt geweldig om te zien hoeveel passie Teun heeft voor het carnaval”, zegt Van Oosterhout, die ook als directeur van het Peelstrekelmuseum optrad.

Zondagmiddag om 13.30 uur was het zover en mocht Teun meedoen met de optocht. Niet als doorsnee deelnemer, maar als een echte prins bovenop de carnavalswagen. Dat bleek nog best spannend voor Teun, omdat hij nog niet goed wist wat hem te wachten zou staan. “Ik stond samen met onze museumprins Teun vrij hoog op de wagen, dus wij konden alles heel mooi overzien”, vertelt Ivan van Oosterhout.

Geen muziek
Extra spannend werd het omdat er al aan het begin van de optocht iets bijna misging. “Wij stonden netjes opgesteld en net voordat de optocht begon, begaf onze gloednieuwe aggregaat het. Er was geen muziek meer op de wagen”, legt Van Oosterhout uit. “Een stressmomentje voor ons, want wat zouden wij toch zijn zonder de hits van onze zingende Raad van Elf.”

Ook voor prins Teun leek het even of het moment waar hij zolang op had gewacht, toch niet doorging. “Gelukkig werd het probleem snel verholpen door vele helpende omstanders en de familie Wouters uit Deurne, die een nieuwe aggregaat voor ons had geregeld. Net voordat we moesten gaan rijden, ging de muziek gelukkig weer aan”, aldus Ivan van Oosterhout.

Optochtgevoel
Na het vertrek bij het station duurde het niet lang voordat Teun kon proeven van het echte optochtgevoel bij de spoorwegovergang in de buurt van de Lidl, waar een zee aan mensen de deelnemers aan de tocht begroetten. Dat is volgens Van Oosterhout, die prins Teun begeleidde tijdens de optocht, elk jaar een mooi punt waar een wijde bocht rechtsaf wordt gemaakt richting het centrum en de stoet de lange Stationsstraat indraait die bezaait staat met enthousiaste toeschouwers.

Ook op de Markt was het zoals gebruikelijk een drukte van jewelste, waar prins Teun zichtbaar van genoot. “Zeker toen hij nog even kon zwaaien naar burgemeester Greet Buter, die het mede mogelijk heeft gemaakt dat Teun bij ons op de wagen kon staan. Ze reageerde zeer enthousiast toen ze Teun zag”, vertelt Ivan van Oosterhout.

Vliegende gsm
De twee moesten ook erg lachen om wat er gebeurde met de gsm van prinses Renate: “We gooien tijdens de optocht met de Peelstrekels snoep naar beneden, dat in speciale bakken klaarligt. Alleen had onze prinses haar gsm even in één van die bakken gelegd en had dat niet meer in de gaten. Gevolg was dat dus dat haar telefoon samen met het snoepgoed het publiek in vloog. Omstanders zagen de gsm voorbijkomen en zo kreeg prinses Renate haar gsm gelukkig weer terug”, lacht Van Oosterhout.

Toen kwam een spannend stuk van de optocht met de nieuwe route. Niet alleen voor Teun, maar ook voor de andere deelnemers, omdat ze niet wisten wat ze konden verwachten op het nieuwe stuk in de Kerkstraat. Maar dat viel volgens Van Oosterhout enorm mee: “Tot onze verbazing stond het daar ook bezaait met mensen en dat gaf ons een zeer goed gevoel. Ook prins Teun genoot van top tot teen op de wagen.”

Krappe bocht
Zelfs het laatste stukje met de moeilijke bocht van de Kerkstraat naar de Molenlaan bleek voor de grote wagens met wat passen en meten haalbaar. “Een krappe bocht, maar het was voor onze chauffeur prima te doen om deze afslag te maken. Wij kijken terug op een zeer geslaagde optocht, waarbij veel mensen langs de weg zwaaide naar Teun en onze museumprins herkenden. Een prachtig en mooi moment voor ons als Peelstrekels”, besluit Ivan van Oosterhout.

Nog even nagenieten van de optocht in Deurne kan met onderstaande videoreportage en fotoreportage.

Foto’s: Martien van Dam/Video: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen