7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- Deurne Griendtsveen is met Einzelgängeroptocht even belangrijkste plekje van Limburg

[VIDEO] Griendtsveen is met Einzelgängeroptocht even belangrijkste plekje van Limburg

Waar het op een normale zondag vrij rustig is in Griendtsveen, stonden gisteren duizenden mensen in de straten om een glimp op te vangen van de ruim honderd Einzelgängers die van Herberg de Morgenstond richting de pomp aan de Apostelweg liepen.

Wim Kunen uit Geijsteren werd bij de negende editie van de Einzelgängeroptocht eerste met zijn interactieve act ‘Ik kom hand te kort dus gaef ik de touwkes uut handen’. Dat gebeurde ook letterlijk, waarbij een aantal toeschouwers met het trekken aan touwtjes, samen met Kunen een muziekspel ten gehore brachten. De tweede prijs was voor Hans Deckers uit Well met zijn creatie: ‘Ik wooj nie gaon, mar heb vandaag vertouwe ien de vakjury’. Derde werd John Verhoef uit Schinveld met zijn ‘Drankorgel’.

Persoonlijke klik
Heel anders dan bij de optochten tijdens carnaval met de grote wagens, gaat het bij de Einzelgängeroptocht om de persoonlijke klik tussen de deelnemers en toeschouwers. Hierbij spelen humor en creativiteit een grote rol. De Einzelgängeroptocht trekt sinds 2015 met halfvasten jaarlijks door een kleine plaats in Limburg met maximaal 1.111 inwoners.

Tekst gaat verder onder de video.

In Griendtsveen was ook Einzelgänger Thea Mansvelders uit de Zeilberg present met haar ‘Spiegelbeeld’, waarmee ze zichzelf op de hak nam vanwege haar leeftijd. De 88-jarige carnavalsveteraan deed al meer dan zestig keer mee met verschillende carnavalstochten en nu de Einzelgängeroptocht zo dichtbij Deurne werd gehouden, liet ze de kans om daaraan deel te nemen ook niet ontglippen: “Ik ben er gèr bij. Volgend jaar doe ik weer mee met twee optochten. Daar gaan we gewoon voor.”

De prestigieuze optocht vond eerder al eens plaats in Rimburg (2x), Mechelen, Kessel-Eik, Geijsteren, Klimmen, Wijlre en dit jaar in Griendtsveen. In 2021 werd een Einzelgänger-estafette gehouden door heel de provincie Limburg. Volgend jaar zal de optocht op zondag 30 maart door de straten van Genhout trekken.

Foto: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen