12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- VlierdenVoor Libris Literatuur Prijs genomineerde Cobi van Baars vertelt over ‘De Onbedoelden’...

Voor Libris Literatuur Prijs genomineerde Cobi van Baars vertelt over ‘De Onbedoelden’ in tv-uitzending

De oorspronkelijk uit Vlierden afkomstige Cobi van Baars is als schrijfster een laatbloeier, maar bloeien doet ze. De recensies voor haar nieuwe roman ‘De Onbedoelden’ zijn juichend. ‘Een indrukwekkend en ontroerend boek’, schreef De Volkskrant, die haar vier sterren toebedeelde. En ze is met haar boek één van de zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs die op 13 mei wordt uitgereikt. Cobi, die tegenwoordig in Cuijk woont, is zondag te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.

De roman is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen: een adoptiedrama in het katholieke zuiden. Ze kwam er bij toeval mee in aanraking, meer dan twintig jaar geleden. Het verhaal van een tweeling die door adoptie van elkaar wordt gescheiden.

Nonnen
In ‘De Onbedoelden’ heten ze Aaf en Annemarieke. Ze kwamen in de jaren 60 in een ‘doorgangshuis’ bij de nonnen in Zuid-Limburg ‘onbedoeld’ ter wereld. Hun moeder was nog jong en de vader was buiten beeld. De zussen werden geadopteerd, maar door verschillende gezinnen. Het boek begint op het moment dat de zussen meerderjarig worden en te horen krijgen dat ze een tweelingzus hebben. Samen gaan ze op zoek naar hun oorsprong.

Cobi van Baars kwam eind jaren tachtig bij toeval in contact met een van de zussen. Die vertelde dat ze net kennis had gemaakt met haar tweelingzus. Cobi was toen nog geen schrijver. Dat zou nog jaren duren. Ze groeide op in het dorpje Vlierden bij Deurne en als kind schreef ze weleens dingen die haar moeder zo bijzonder vond dat ze zich niet kon voorstellen dat Cobi het had geschreven. Maar pas veel later durfde ze zich ‘schrijver’ te noemen.

“Iemand in het hoofd van een ander zetten, is de grootste beloning.”

Eerst deed ze allerlei baantjes op kantoor, in winkels. Tot het moment dat ze op weg naar haar werk ergens in ergens in Helmond voor een stoplicht stond en dacht: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Ze nam diezelfde dag ontslag en ging Nederlands studeren en schilderen. In 2017, het jaar dat ze 50 werd, kwam haar eerste roman uit: ‘Schipper & Zn’.

‘Haar verhaal’
Het verhaal van de gescheiden tweeling kwam opnieuw op haar pad toen de zus die ze eerder ontmoette trouwde met iemand in haar omgeving. Ze sprak urenlang met de zus, de ander is overleden, en kreeg toestemming het verhaal te gebruiken voor een roman. Deels ook een bedacht verhaal dus, maar de tweelingzus had na lezing het gevoel dat het haar verhaal was en het geeft haar rust dat het nu op papier staat.

En voor Cobi van Baars is na dat aarzelende begin nu nog duidelijker geworden: ze is schrijver. De erkenning die ze nu krijgt, speelt natuurlijk mee. ‘Een auteur van formaat’, noemt de Volkskrant haar. Haar boek beleefde al een negende druk, en die nominatie voor de Libris-literatuurprijs speelt haar in de kijker bij het grote publiek. Maar het schrijven zelf is toch de grootste beloning die ze zich kan wensen. “Iemand in het hoofd van een ander zetten, zodat je je kunt voorstellen hoe het is om een geadopteerd kind te zijn, of een moeder die afstand doet.”

Verder in KRAAK:

  • Majoor Joep, zonder achternaam op last van defensie, is detachementscommandant op de Vliegbasis Eindhoven. Deze week was hij met een team van 30 mensen in Jordanië om van daaruit voedseldroppings uit te voeren in Gaza.
  • Internist Wink de Boer van Ziekenhuis Bernhoven in Uden vindt dat er zo snel mogelijk een expertisecentrum voor Long COVID-patiënten moet komen in zijn ziekenhuis. Alle seinen daarvoor staan op groen, voor de patiënten is dat keihard nodig, maar de overheid draalt en De Boer snapt daar helemaal niks van.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden op Omroep Brabant om 12.00 uur en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken op Brabant+.

Lees ook:

Bron: Omroep Brabant Tekst: Arjo Kraak

Foto: Museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen