Het zijn spannende tijden voor waterschap Aa en Maas. Door de enorme hoeveelheid neerslag van de afgelopen tijd, is de bodem volledig verzadigd. De aanhoudende regen zorgt ervoor dat het waterschap op dit moment in hoog tempo ontzettend veel water moet afvoeren.
“Het blijft maar regenen, dus is het water afvoeren geblazen om droge voeten te houden”, meldt waterschap Aa en Maas. Op sommige plekken in het werkgebied zijn de hoogste afvoeren in jaren tijd gemeten, zoals afgelopen maandag. “Op die dag viel er overal in ons werkgebied zo’n 30 tot 35 millimeter aan regen, terwijl er eigenlijk ‘slechts’ 20 tot 25 millimeter werd verwacht.”
Spons
Omdat de bodem al helemaal is volgelopen als een soort spons, kan die geen water meer opnemen. Het gevolg is dat het waterschap opnieuw extra maatregelen neemt in onder meer district Boven Aa, dat bestaat uit de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Nuenen en Someren.
“Bij de Bakelse Aa is het heel nat en staan er in het beekdal percelen landbouwgrond gedeeltelijk onder water. Omdat de gewassen voor 99 procent van het land zijn, is het niet heel erg, zolang het niet heel lang duurt. Het ziet er wel indrukwekkend uit”, aldus het waterschap. Daarnaast heeft de provincie bij Gemert maandagavond tijdelijk de N272 afgezet vanwege water op de weg. Op de Meervensedijk in Someren raakte de weg overstroomd door het hoge waterpeil in de sloten.
Scheepvaart
Ook de scheepvaart in de Zuid-Willemsvaart ondervindt last van de vele neerslag. Boven Helmond stromen de Aa en Bakelse Aa uit in de Zuid-Willemsvaart. Benedenstrooms van Helmond, bij aflaat Schabbert, wordt in een normale situatie het Aa-water weer terug gegeven aan de Aa.
Door Rijkswaterstaat is besloten dat door de flinke hoeveelheid water die wordt afgevoerd via de Zuid-Willemsvaart, de scheepvaart stilgelegd moest worden. “Dat zijn geen gemakkelijke besluiten. Op deze manier kan de Zuid-Willemsvaart nog meer water afvoeren door de spuiwerken van de verschillende sluizen richting Den Bosch. Helemaal benedenstrooms wordt het water uit de Zuid-Willemsvaart bij Poeldonk teruggezet naar de Aa”, legt het waterschap uit. Hiermee wordt de Aa tussen Helmond en Den Bosch ontlast omdat water via het kanaal wordt afgevoerd en niet via de Aa.
Maas
“Uiteindelijk leiden we dat water allemaal naar de Maas. Omdat de waterstand in die rivier op dit moment niet erg hoog is, kunnen we het water daar goed kwijt. Tot nu toe was er nergens sprake van grote wateroverlast”, zegt waterschap Aa en Maas.
De verwachting is dat er de komende dagen weinig neerslag gaat vallen en dat hierdoor de huidige hoge waterstanden dalen. De komende tijd blijft de waterafvoer volgens het waterschap wel hoog wanneer er sprake is van veel regen: “Dat verandert pas als het over een langere periode droog blijft en er in de bodem weer ruimte ontstaat om water op te nemen.”
Foto’s: Riky Peeters-van der Schouw/Siris/Waterschap Aa en Maas