9.2 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- ZeilbergWilliam Meulendijks stopt de stank

William Meulendijks stopt de stank

In 2010 startte in Deurne de vereniging Stop de stank omdat burgers steeds meer last kregen van stankoverlast vanuit de intensieve veehouderij. Nu zijn we 10 jaar verder en bouwt William Meulendijks een eerste varkensstal in Deurne die nog amper uitstoot heeft van ammoniak, CO2 en methaan. Bij deze nieuwe stal wordt het stankprobleem bij de bron aangepakt waardoor er geen luchtwassers meer nodig zijn om de lucht achteraf te zuiveren en zal de lucht in de stal nagenoeg schoon blijven. Dit komt het welzijn van zowel de varkens als de medewerkers op zijn bedrijf ten goede.

Met deze innovatie heeft William er voor gekozen om als boer zijn nek uit te steken omdat het concept zich nog moet bewijzen in de praktijk. Hij investeert er zelf in maar krijgt ook een deel vergoed vanuit de provincie. Over vijf maanden moet de stal operationeel zijn en zullen de eerste testresultaten in de loop van dit jaar bekend worden. In Brabant zijn er nog twee boeren die met hetzelfde concept aan de slag gaan. Terwijl sommige boeren er voor kiezen om met de trekker op het Malieveld te demonstreren kiest William ervoor om met een constructieve oplossing zijn toekomst als varkensboer veilig te stellen.

Zoals bekend komt de intensieve veehouderij steeds meer onder druk te staan en moeten boeren steeds inventiever worden om aan alle eisen vanuit de maatschappij te kunnen voldoen. In 2017 werd door het Provinciebestuur besloten om de milieueisen voor de Brabantse veehouderij aan te scherpen door de normen die voor 2028 waren gepland terug te schroeven naar 2022. Vele Brabants boeren stonden hierdoor op hun achterste poten. Of het CDA de komende tijd de regie weer terug zal pakken in Brabant is afwachten. Met een wat rechtsere politieke koers zullen de milieumaatregelen mogelijk weer versoepeld worden. William Meulendijks wacht daar niet op, hij heeft alvast voorgesorteerd op een duurzaam varkensbedrijf.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen