16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneWinnaar Film Talent Award Brabant op tv; favoriet van vakjury en publiek...

Winnaar Film Talent Award Brabant op tv; favoriet van vakjury en publiek bij Nacht van het Witte Doek

De film ‘Jij ziet, jij ziet wat ik niet zie’ van Martijn Welles werd vorig jaar de grote winnaar van de Film Talent Award Brabant (FTAB) bij de Nacht van het Witte Doek in Deurne. Zowel vakjury als publiek verkozen de productie van de student van de St. Joost School of Art & Design Avans tot beste Brabantse afstudeerfilm. Zondag wordt de documentaire uitgezonden door de NTR van 16.27 uur tot 16.54 uur op NPO 2.

De film van Martijn Welles was vorig jaar één van de in totaal 30 ingezonden films voor de Film Talent Award Brabant. Uit een selectie van tweeëntwintig films van studenten van acht opleidingen uit Nederland en België kwam ‘Jij ziet, jij ziet wat ik niet zie’ als beste productie naar voren.

Persoonlijk verhaal
Martijn Welles heeft in zijn film geëxperimenteerd met het verweven van realiteit en fantasie in het persoonlijke verhaal over zijn oudere broer die een beperking heeft en hijzelf. “Samen speelden, zorgden wij voor elkaar en ontsnapten wij aan de realiteit in onze eigen verborgen wereld met de gemeenschappen en verschillen die wij delen. Thema’s waaronder: Opgroeien, archetypes, inclusie, fantasie en de realiteit zijn onderwerpen die mij persoonlijk erg interesseren”, zegt Welles.

In de winnende afstudeerfilm neemt de filmmaker de kijker mee in de wereld van Welles en zijn broer en laat hij zien hoe zij omgingen met verschillen, maar ook met  de overeenkomsten tussen beide broers. “Na de vele jaren waarin wij speelden, verhalen bedachten, zijn beperking wegdachten en opgroeiden, wilde ik deze verborgen wereld in deze participerende documentaire blootleggen. Niet alleen om met hem de volgende stap te zetten en met één laatste dans, maar ook om onze verschillen en de imperfecties die ik met hem deel, onder ogen te zien”, legt Martijn Welles uit.

Aanstormend talent
De Film Talent Award Brabant is een initiatief van Stichting Het Witte Doek en is een programmaonderdeel van het jaarlijkse Deurnese festival Nacht van het Witte Doek. De prijs werd afgelopen jaar voor de tweede keer uitgereikt en is bedoeld om aanstormend filmtalent aan te moedigen. Aan de wedstrijd kunnen studenten deelnemen die in een bepaald jaar zijn afgestudeerd aan een Brabantse filmopleiding of zelf uit Brabant afkomstig zijn en buiten de provincie zijn afgestudeerd.

Ook dit jaar wordt er weer een Film Talent Award Brabant uitgereikt. De inschrijving hiervoor is begin januari gestart. Studenten kunnen zich nog inschrijven tot 8 juli van dit jaar.

Bekijk hieronder de trailer van ‘Jij ziet, jij ziet wat ik niet zie’.


Foto: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen