17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- Deurne‘Zeilbergs gebortel’ brengt bergen speelplezier met een agrarisch tintje

‘Zeilbergs gebortel’ brengt bergen speelplezier met een agrarisch tintje

De bellenblaasmachine draait op volle toeren, net als de carrousel. Kinderen staan blikken te gooien en het ruikt naar popcorn en pannenkoeken. Bij de entree van ‘Zeilbergs gebortel’ lijk je een speelfestijn binnen te lopen, maar er schuilt meer achter dit evenement.

Want dat blikkengooien bijvoorbeeld, dat gebeurt niet met gewone ballen, maar met aardappels. En het spel dat veel mensen kennen als ‘vallende stokken vangen’ wordt hier gespeeld met komkommers, die trouwens van stof zijn anders komen ze te hard aan.

Agrarisch karakter
De organisatie, gevormd door Mark van de Mortel, Arie Vogels, Ton Michiels, Paul de Wit, Jos van den Eijnden en Tom van Leeuwen, is trots op het agrarische karakter van de Zeilberg. “Daarom kunnen kinderen behalve lekker spelen vanmiddag ook nog wat leren”, vertelt van Leeuwen.

Het educatieve aspect heeft te maken met waar ons voedsel vandaan komt. Want dat is, in tegenstelling tot wat kinderen soms denken, niet de supermarkt, licht Marion van Gog toe. Ze staat hier als teler van aardbeien en komkommers gesitueerd in, onder andere, de Zeilberg.

“Toen we hoorden van dit initiatief zijn we meteen gaan bedenken wat leuk en leerzaam is. Zodoende kwamen we uit bij ‘Raad het zaad’ waarbij kinderen de juiste zaden bij de juiste groenten en fruit moeten leggen.”

Hieper de pieper
Het spel trekt wel wat leergierige kinderen, maar het vangen van komkommers is populairder onder de jonge bezoekers. De 11-jarige Milou uit Deurne is net hier, maar heeft het vangspel al gedaan. Nu komt ze van het rodeostier ‘Herman’ af.

“Ik heb er twintig seconden opgezeten”, vertelt ze, terwijl ze haar score laat zien op de opdrachtenkaart. Bij binnenkomst heeft ze de kaart opgehaald. Er staan negen spellen op; van ‘Een ei hoort erbij’, lopen met een gekookt ei op een lepel, tot aan ‘Hieper de pieper’, blikgooien met aardappels.

Dat er zoveel verschillende activiteiten zijn, vindt ze leuk. “Nee, ik heb nog niks geleerd, maar ik kom vooral voor de spelletjes”, zegt de Deurnese voordat ze naar het volgende spel gaat.

Ouderwets bortelen
Behalve de spellen met een educatief gehalte, kan er ook ouderwets geravot worden, ofwel ‘bortelen’ op zijn Zeilbergs. Bijvoorbeeld in de enorme met mais gevulde container of op de hooiberg. Daar wordt goed gebruik van gemaakt.

“Dat is ook het doel van deze middag, dat kinderen lekker los kunnen gaan. Gisteravond hielden we ‘Lederhosen im Zeilberg’. Dat was een muziekavond voor volwassenen, nu zijn de kids aan de beurt”, zegt Van Leeuwen.

Het kinderfestijn, waar ruim 325 kinderen van de basisschoolleeftijd op af komen, gaat door tot aan zonsondergang, want het is tenslotte herfstvakantie.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen