18.8 C
Deurne
zondag 28 mei 2023
Home- DeurneZiggo stopt met doorgifte radiozenders; blijf luisteren naar DMG Radio op 106.2...

Ziggo stopt met doorgifte radiozenders; blijf luisteren naar DMG Radio op 106.2 FM met draadantenne

Veel abonnees van Ziggo luisterden nog naar radiostations als DMG via de kabel maar vanaf vandaag is dat niet meer mogelijk. De provider stopte dinsdagochtend even na 9.00 uur met de doorgifte van alle FM-radiozenders via de kabel. Ook DMG Radio is nu niet meer te ontvangen via de kabelfrequentie 94.4 FM. Luister je op je draagbare radio, wekkerradio of in de auto via 106.2 FM, dan verandert er niets en kun je gewoon blijven luisteren.

Mensen in de gemeente Deurne die naar DMG Radio willen blijven luisteren op hun stereo-installatie, wordt aangeraden om de coaxkabel die nu is aangesloten tussen de radio en de contactdoos in de muur los te halen. Daarna schaf je een draadantenne aan die voor ongeveer drie euro verkrijgbaar is bij verschillende elektronicazaken maar ook online. Vervolgens kun je weer naar DMG Radio luisteren maar dan via de etherfrequentie 106.2 FM. Je kunt de radiozender van DMG ook gewoon blijven beluisteren via dmgdeurne.nl en via de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Andere providers
In de loop van dit jaar is DMG Radio ook te beluisteren bij elke provider via het tv-kanaal waar je alle radiozenders bij elkaar vindt. “We zijn achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen hiervoor”, legt DMG-voorzitter Iwan Gijsbers uit. “Tot een paar maanden geleden konden we met de radiodoorgifte via de kabel van Ziggo tot wel 80% van alle inwoners van Deurne bereiken maar door de komst van glasvezel in de gemeente zijn de luisteraars veel meer verspreid geraakt en hebben zich aangesloten bij andere providers.”

Enorme kosten
“Dus waar we eerst bijna iedereen konden bereiken via 94.4 kabel, moeten we nu ons signaal aanleveren bij de bijna dertig providers die actief zijn in onze gemeente. Door de komst van glasvezel worden we nu gedwongen om voor een heel dure constructie te kiezen om toch onze luisteraars te kunnen blijven bereiken. Dat gaan we natuurlijk wel doen ondanks de enorme kosten die erbij komen kijken omdat de luisteraar voor ons het allerbelangrijkste is”, legt de voorzitter van DMG uit.

Ouderen
Bij andere providers was het al niet meer mogelijk om via je FM-radio naar stations te luisteren op de kabel en nu via Ziggo ook niet meer. Gijsbers van DMG denkt dat vooral ouderen dit zullen gaan missen: “Er zijn natuurlijk verschillende alternatieven om naar de radio te blijven luisteren zoals in het geval van DMG via onze site of onze gratis DMG-app. Maar voor bijvoorbeeld de wat oudere luisteraars zal dit een hele omschakeling zijn want die oude vertrouwde stereo-installatie in de huiskamer is als radio ineens vrijwel nutteloos geworden.”

Terug in de tijd
Gijsbers legt de nadruk op ‘vrijwel nutteloos’ want met een simpele aanpassing kan het probleem voor de DMG-luisteraar snel en goedkoop worden opgelost. “Eigenlijk moet je hiervoor als het ware een beetje terug in de tijd gaan. Je sluit je stereo-installatie aan op een draadantenne, gewoon net als toen er nog geen kabel was. Daarmee wordt die radio in de huiskamer eigenlijk weer een ‘draagbare’ radio en ontvang je de radiozender via de ether. DMG Radio vind je dan gewoon op 106.2 FM. Het kan zijn dat je met de draadantenne een beetje heen en weer moet bewegen tot je de best mogelijke ontvangst hebt.”

Een uitgebreid advies over de beste draadantenne of FM-antenne vind je hier. Ziggo geeft aan haar klanten via hun website ook een aantal alternatieven om te kunnen blijven luisteren naar de radiozenders.

  • Via de televisie. Wie digitale televisie heeft, kan ook op tv naar de radio luisteren. Hoe dat werkt, is afhankelijk van de aangesloten mediabox. Met het stappenplan van Ziggo leest u hoe dat gaat. Dit is een kosteloze optie. Wel vraagt het wat handigheid met instellen. Via dit kanaal is DMG Radio pas in het begin van 2022 ook te beluisteren.
  • Met een FM-antenne. Ziggo-klanten kunnen een gratis antennekabel bestellen. Het signaal ontvangt gaat via de ether oftewel door de lucht. Een makkelijke en kosteloze optie, DMG Radio ontvang je dan meteen weer op 106.2 FM.
  • Met een digitale radio-ontvanger. Je kunt bij Ziggo ook een digitale ontvanger kopen, deze kost 50 euro. Het apparaat wordt verbonden met de huidige stereo-installatie. Via deze oplossing kun je DMG Radio pas later in 2022 ook beluisteren.
  • Een nieuwe digitale internetradio kopen. Via elektronicazaken en webshops zijn tal van modellen te koop. DMG Radio ontvang je dan bijvoorbeeld via TuneIn.
  • Via Internet. Online zijn tienduizenden zenders van over de hele wereld te vinden, waaronder bekende zenders als Radio 1 tot en met Radio 6, BNR, Radio 10 Q-Music of DMG Radio. Deze kun je gewoon beluisteren via de browser van de computer, tablet of smartphone.
- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen