11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneZorgen bij Deurnese politiek over heropening vliegbasis de Peel

Zorgen bij Deurnese politiek over heropening vliegbasis de Peel

De voorgenomen heropening van vliegbasis de Peel zorgt voor veel ongerustheid in de regio. De Deurnese fracties van CDA en VVD hebben daarom vragen gesteld over hoe de gemeente Deurne staat tegenover de plannen. De gemeentebesturen van Helmond en Venray hebben zich ondertussen al uitgesproken tegen de plannen van Defensie. De gemeente Deurne heeft hier nog geen standpunt over gecommuniceerd.

Bij een informatiebijeenkomst van Defensie afgelopen maandag in het gemeentehuis van Gemert-Bakel bleek opnieuw dat bewoners vooral de geluidsoverlast van de F-35 jachtvliegtuigen vrezen. Donderdag is er zo’n zelfde informatieavond in Venray in aanloop naar de zogeheten belevingsvluchten met een F-35 op maandag 17 oktober. Hiermee moeten bewoners een indruk krijgen van het geluid dat deze vliegtuigen maken die als het aan Defensie ligt voortaan jaarlijks in drie perioden van zes weken vanaf vliegbasis de Peel gaan vliegen.

Veel impact
Naar aanleiding van de reacties van bewoners tijdens die eerste informatieavond in Gemert-Bakel wil Benny Munsters van het CDA duidelijkheid over wat de gemeente Deurne gaat doen in verband met de belevingsvluchten. “De toehoorders waren bewoners van diverse gemeentes waaronder Volkel, Gemert Bakel en Deurne. De verstrekte informatie maakte duidelijk dat deze belevingsvlucht en de achtergronden veel impact hebben op de bewoners”, zegt Munsters.

Informatiebijeenkomst
Zijn fractie wil van het college antwoord op onder meer de vraag of de gemeente Deurne haar bewoners actief gaat informeren over de belevingsvlucht. Ook Peter Eijsbouts van de Deurnese VVD vraagt zich af waarom er alleen in Gemert-Bakel en Venray informatiebijeenkomsten worden georganiseerd en niet in Deurne: “Ik heb namelijk het vermoeden dat we er in Deurne ook wel ‘iets’ van zullen gaan merken.”

Geluidsmetingen
Ook wil Munsters van het CDA weten of Deurne zelfstandig nog andere metingen gaat doen buiten de metingen die defensie laat uitvoeren. De F-35 gaat namelijk tijdens de belevingsvlucht op 17 oktober vanaf 11.30 uur en vanaf 15.30 uur een uur lang een aantal verschillende start- en landingsroutes vliegen waarbij geluidsmetingen worden gedaan in onder meer Milheeze, Deurne en de Helmondse wijk Dierdonk.

Doorstarts
Volgens Boudewijn Sterk van Werkgroep Stop vliegbasis de Peel is het van groot belang dat gemeenten deskundigen inhuren en ook zelf met meetapparatuur gaan meten. “Pas dan is er straks sprake van een onafhankelijke rapportage”, geeft hij aan. De werkgroep benadrukt daarbij ook dat er een groot verschil is in geluidsproductie bij doorstarts en daadwerkelijk landen en opstijgen: “Bij Vliegbasis de Peel kan zonder een goede landingsbaan en luchthavenbesluit nog niet opgestegen en geland worden. Er is rondom de vliegbasis ook nog geen meetnet met microfoons aangelegd.” Dat meten wordt tijdens de belevingsvlucht volgens hem dan waarschijnlijk op de grond gedaan door wagens met meetapparatuur.

Toename van klachten
Dat de geluidsproductie veel hoger uitvalt met echt landen en opstijgen, blijkt volgens de werkgroep uit de gegevens van vliegbasis Leeuwarden waar al wordt gevlogen met F-35 toestellen: “In de praktijk bleek de toename van decibels in Leeuwarden fors hoger te liggen, 20 decibel of meer. Bij het opstarten van de werkelijke vluchten ontstond er plotsklaps een forse toename van klachten en bij omwonenden, voor betrokken gemeenten reden tot zorg met betrekking tot de enorme geluidsproductie van de F-35”, geeft Werkgroep Stop vliegbasis de Peel aan.

Op donderdag 6 oktober vindt er in het gemeentehuis van Venray een informatieavond over de geplande belevingsvluchten plaats. De bijeenkomst is morgen vanaf 19.00 uur ook te bekijken via een livestream.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen