25.8 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- Zeilberg Bezorgde wijkbewoners overhandigen 3192 handtekeningen aan B&W: ‘Geen AZC in Zeilberg’

[VIDEO] Bezorgde wijkbewoners overhandigen 3192 handtekeningen aan B&W: ‘Geen AZC in Zeilberg’

Burgemeester en wethouders van Deurne hebben dinsdagavond op het Kerkplein in de Zeilberg 3192 handtekeningen in ontvangst genomen van bezorgde buurtbewoners die tegen de voorgenomen opvang zijn van 150 asielzoekers in hun wijk. Zo’n 350 mensen kwamen naar de bijeenkomst om te protesteren tegen de plannen voor huisvesting van vluchtelingen op een stuk grond op de noordelijke hoek van de Legerweg en Hazenveldweg.

“Laten we het wel netjes houden”, werd voorafgaand opgeroepen aan de actievoerders. En dat bleef het ook tijdens het gemoedelijke maar vooral korte protest. Om 19.00 uur startte de actie en nam burgemeester Greet Buter de handtekeningen in ontvangst samen met wethouders Marinus Biemans, Helm Verhees en Tom Oomen. Buter sprak de mensen op het plein kort toe maar vond het niet het moment om inhoudelijk op de kwestie in te gaan. Wel beloofde ze het gesprek met de wijkbewoners aan te blijven gaan. Een half uur later zat het rustig verlopen protest er alweer op.

Mooi resultaat
Voor het comité dat de petitie had opgezet, voelde het niettemin als een erkenning van het probleem omdat het voltallige college de verzamelde handtekeningen in ontvangst kwam nemen. “Wij waarderen het dat de burgemeester en drie wethouders zijn gekomen. Als je ze uitnodigt, is het toch altijd even afwachten of ze op zo’n korte termijn kunnen. Ik denk dat dit een mooi resultaat is, waarmee we hebben kunnen laten zien dat dit echt leeft in onze wijk en er veel saamhorigheid is en we één gemeenschap zijn die zich zorgen maakt.”

‘Schonste plekske’
De petitie en het protest werden afgelopen weekend snel op poten gezet nadat de buurtbewoners zich vrijdag overvallen voelden door het bericht dat er mogelijk vluchtelingen zouden worden opgevangen op een perceel landbouwgrond in de Zeilberg. Ongeruste bewoners gingen aan de slag met het maken van een persbericht, een flyer en het opstarten van een handtekeningenactie. Die leverde in een paar dagen tijd 2762 online ondertekeningen op en nog eens 430 fysieke handtekeningen voor het behoud van het ‘schonste plekske’.

Het onderwerp van de asielopvang in de kernrandzone van de Zeilberg staat voor dinsdag 6 juni op de agenda van de gemeenteraadsvergadering, die van 20.00 tot 22.30 uur plaatsvindt in Cultuurcentrum Deurne.

Lees ook:

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen