19.2 C
Deurne
zaterdag 10 juni 2023
Home- DeurneBieb vanaf september in Huis voor de Samenleving; ‘Stap die ons nog...

Bieb vanaf september in Huis voor de Samenleving; ‘Stap die ons nog dichter bij de mensen brengt’

De bibliotheek in Deurne verhuist in september naar het Huis voor de Samenleving op de Markt in Deurne. Op de nieuwe locatie wordt de transformatie van een ‘uitleenfabriek’ naar een maatschappelijke en educatieve bibliotheek voortgezet.

Deze ontwikkeling werd bij de bibliotheken in de Peel al voor de coronaperiode ingezet en in 2022 met vernieuwde energie weer opgepakt. Directeur-bestuurder Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel kijkt uit naar de nieuwe ontwikkelingen: “In september verhuist onze bibliotheek in Deurne naar het Huis voor de samenleving. Een stap die ons als bibliotheek nog dichter bij de mensen brengt.”

Grote stappen
In het jaarverslag 2022 meldt de bibliotheek dat er na twee coronajaren weer grote stappen worden gezet. “In februari hebben we in Asten onze intrek genomen in een prachtige, nieuwe locatie”, zegt Verleisdonk. Daarnaast hebben de bibliotheken in Helmond, Asten en Someren een Informatiepunt Digitale Overheid gekregen, waar inwoners terecht kunnen met vragen over de digitale overheid. “Dat kan gaan om het inloggen met DigiD, het verlengen van het rijbewijs of het aanvragen van een toeslag. Mensen weten ons goed te vinden, want het afgelopen jaar zijn er sinds de opening in maart in totaal zo’n 800 vragen gesteld door inwoners”, vertelt de directeur-bestuurder.

Kennis en ontmoeting
Verleisdonk legt uit dat de tijd van enkel boeken uitlenen voorbij is: “Inwoners zijn gebaat bij een goed functionerende bibliotheek met voldoende aanbod voor (digi)taalontwikkeling. Ook is de bibliotheek de plek voor kennisdeling en ontmoeting. Dit belang wordt onderstreept door de zorgplicht die gemeenten vanaf 2025 hebben: dan is het hebben van een robuuste, goed bereikbare bibliotheek voor alle gemeenten verplicht.”

Laaggeletterdheid
Voor de bieb in Deurne heeft de gemeente vorig jaar de jaarlijkse subsidie verhoogd naar 530.000 euro. Een goede ontwikkeling volgens Verleisdonk, die drie maanden ervoor de noodklok nog luidde omdat Deurne te weinig bijdroeg aan de financiering van de bibliotheek. “Stel, je bent een kind in Helenaveen maar je kunt leesplezier en een collectie van boeken niet ervaren. En waar moet de inwoner die niet digitaal vaardig is, dan nog terecht? Laaggeletterdheid is in onze regio bovengemiddeld hoog, daarnaast missen steeds meer mensen de boot in de digitale samenleving”, stelt Robin Verleisdonk.

Samenwerkingen
De bibliotheekdirecteur denkt dat de bieb na de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis een belangrijke bredere rol kan spelen in de samenleving: “Je krijgt een uitwisseling van bezoekers die komen voor dienstverlening van de gemeente of naar de bibliotheek komen. Er liggen mogelijkheden voor digitale cursussen, lezingen en samenwerkingen met andere organisaties zoals de LEV-groep. Die laatste partij heeft bijvoorbeeld geen expert in huis als het gaat om geletterdheid maar ze bereiken wel veel mensen in een doelgroep die wij ook graag willen helpen.”

Digitale vaardigheid
Die uitgebreidere rol van de bibliotheek blijkt ook uit het jaarrapport. De grootste toename is bijvoorbeeld te zien in het aantal activiteiten dat is georganiseerd. In 2022 werden er 1200 activiteiten georganiseerd, met in totaal zo’n 7000 deelnemers. Verleisdonk: “Vooral de vraag naar cursussen om digitale vaardigheden te trainen is groot. Hier springen wij graag op in. Het is fijn om te zien dat mensen ook hiervoor hun weg naar de bibliotheek weten te vinden.”

Onderwijs
Naast de maatschappelijke rol, is de bibliotheek ook betrokken bij het educatieve veld, legt Verleisdonk uit: “We werken hard om de samenwerking met het onderwijs in onze regio verder vorm te geven. We bereiken een kleine 14.000 leerlingen in het basisonderwijs en 3.800 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast werken we nauw samen met Hogeschool de Kempel om nieuwe leerkrachten genoeg bagage mee te geven op het gebied van leesplezier, maar ook op het gebied van cultuureducatie en digitale geletterdheid.”

Lezen en studeren
De collectie van de nieuwe bibliotheek in Deurne komt te staan in de nu nog lege schappen in het gemeentehuis. Deze zijn net als de toekomstige uitleenbalie in de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond geplaatst. Naast de boekenkasten die verspreid staan in de hal, zijn er ook plekken voor kinderen om even een boek te lezen of voor studenten om te studeren.

Lees ook:

Foto: Bibliotheek Helmond-Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen