8.5 C
Deurne
maandag 30 januari 2023
Home- DeurneMeer financiële zekerheid voor bibliotheken in regio door samenwerking Peelgemeenten

Meer financiële zekerheid voor bibliotheken in regio door samenwerking Peelgemeenten

Wethouders van de gemeenten Deurne, Helmond, Asten en Someren hebben donderdag het Convenant Bibliotheekwerk Helmond-Peel ondertekend in het nieuwe gemeenschapshuis van Asten, ’t Kwartier. Hiermee benadrukken de wethouders het belang van de bibliotheek voor hun inwoners en zijn er afspraken gemaakt over de financiering van de bibliotheken.

De grote verschillen in de financiële bijdragen van de gemeenten zijn daarmee volgens bibliotheekdirecteur Robin Verleisdonk nu ook verleden tijd. Over die scheefgroei uitte hij zich eerder dit jaar nog kritisch richting de gemeente Deurne. Die droeg voorheen maar 7 euro per inwoner bij aan Bibliotheek Helmond-Peel, terwijl de gemeente Helmond er 18 euro voor elke inwoner aan besteedde en Asten en Someren 13 á 14 euro.

Tevreden
Verleisdonk is tevreden met het convenant dat wethouders Tom Oomen (Deurne), Marita van Lierop (Helmond), Janine Spoor (Asten) en Willem van Doorn (Someren) donderdag hebben ondertekend en de afspraken die zijn gemaakt en gaan gelden tot en met 2025.

Veranderende rol
“De afgelopen jaren hebben we laten zien hoe belangrijk het is voor gemeenten om te beschikken over een goede en stabiele bibliotheekvoorziening. We hebben hard gewerkt aan inhoudelijke en financiële afspraken op basis van onze plannen voor de toekomst,” zegt Verleisdonk. Hij ziet dat de rol van de bibliotheek in de maatschappij verandert: “Van alleen boeken uitlenen is al lang geen sprake meer. De bibliotheek draagt actief bij aan de ontwikkeling van mensen op het gebied van onder andere (digi)taalontwikkeling, kennisdeling en ontmoeting.”

Basisniveau
Volgens Verleisdonk zorgt dit convenant ervoor dat de financiering van de bibliotheek naar een basisniveau wordt gebracht. Elke gemeente krijgt een basispakket aan dienstverlening vanuit de Bibliotheek Helmond-Peel. “Denk hierbij aan de fysieke collectie in de bibliotheek, de online collectie van de Online Bibliotheek en de maatschappelijke, educatieve en culturele activiteiten”, zegt de bibliotheekdirecteur. Extra producten, diensten en grotere projecten die een gemeente in haar subsidiebeschikking op kan nemen zijn deel van het pluspakket waarin onder meer Bibliotheek op School, Scoor een Boek en het TechLab zijn ondergebracht.

Lees ook: Bibliotheek Deurne heeft structureel meer geld nodig voor toekomst

Foto: Bibliotheek Helmond-Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen