9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneCollege beslist nog deze maand over minderjarige asielzoekers aan ’t Zand in...

College beslist nog deze maand over minderjarige asielzoekers aan ’t Zand in Liessel

Het is een lange tijd stil geweest rond de vergunningsaanvraag van het COA voor de plaatsing van alleenstaande minderjarige asielzoekers aan ‘t Zand 17 in Liessel, maar de gemeente meldt donderdag dat er nu genoeg informatie is verzameld om de aanvraag nog deze maand te beoordelen.

In een brief heeft de gemeente deze week ook omwonenden op de hoogte gesteld van de behandeling van de vergunningsaanvraag en dat die meer tijd in beslag heeft genomen dan werd verwacht: “Een vergunningsaanvraag is een zorgvuldig proces waarbij vele aspecten komen kijken. Dat kost tijd. Ondertussen is alle benodigde informatie door COA aangeleverd en heeft de gemeente alle informatie die nodig is om de vergunningsaanvraag te beoordelen.”

Beleidskader
In de zomer van vorig jaar kwam er weerstand van omwonenden tegen het voornemen om 40 tot 45 asielzoekers te huisvesten in het pand aan ’t Zand. Bewoners voelden zich overvallen door het nieuws en kwamen met een lijst van eisen, waaronder een maximum van 20 vluchtelingen op de locatie in Liessel. Om hoeveel asielzoekers het in de huidige aanvraag gaat, wordt niet vermeld in de communicatie aan de omwonenden. Op de website van gemeente Deurne wordt gesproken over ‘maximaal 43 alleenstaande minderjarige vreemdelingen’.

Maar afgelopen dinsdag is in de gemeenteraad net het Beleidskader opvang asielzoekers unaniem aangenomen, waarin regels staan over hoeveel asielzoekers er maximaal per wijk of kern mogen worden geplaatst. Volgens die nieuwe kaders zouden op de locatie aan ’t Zand hoogstens 30 vluchtelingen geplaatst kunnen worden en niet 43.

Afrondende fase
De gemeente meldt dat de vergunningsaanvraag al in de afrondende fase zit en de beoordeling bijna klaar is. Vervolgens gaat de aanvraag ter besluitvorming naar het college van burgemeester en wethouders. “Dit betekent dat het college deze maand besluit of de vergunning verleend wordt aan het COA voor het huisvesten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) aan Zand 17 in Liessel”, aldus de gemeente.

Als de vergunning verleend wordt, dan mag het COA asielzoekers huisvesten op deze locatie. Dit zijn vluchtelingen uit verschillende landen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. De samenstelling van de groep wisselt volgens de gemeente: “Op dit moment is sprake van zowel jongens als meiden.” Deze jonge asielzoekers werden bij binnenkomst in Nederland niet begeleid door een ouder. Ze kwamen alleen of samen met andere kinderen of volwassenen en vroegen hier asiel aan.

Lees ook:

Foto: Facebook Transparant Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen