7.3 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneDeurnese Ruud van den Einden begonnen aan zijn ultieme beklimming van de...

Deurnese Ruud van den Einden begonnen aan zijn ultieme beklimming van de Mount Everest

Vorig jaar beklom Ruud van den Einden uit Deurne de 4153 meter hoge Zwitserse berg Bishorn om geld in te zamelen voor KiKa en dit keer gaat hij nog een stapje verder en wil hij de Mount Everest bedwingen.

Vorige week is hij begonnen aan de ultieme klim op de hoogste berg ter wereld op de grens van Nepal en Tibet. Helemaal tot de top van 8.848 meter gaat Ruud niet. “Ik ga tot Everest Basecamp op 5.500 meter, nog hoger is iets te veel voor me”, lacht Van den Einden.

Moeselgebied
Voor de beklimming van de hoogste berg in de Himalaya heeft hij afgelopen maanden flink getraind, maar dan wel een stuk dichterbij huis. Daarvoor ging hij regelmatig vroeg op weg richting het Duitse Moeselgebied om wandelingen van ruim 20 kilometer te maken met flinke klimmen en afdalingen als voorbereiding op de Mount Everest.

Zware tocht
Ook voor de klim op de berg Bishorn in de Zwitserse Walliser Alpen trainde hij maandenlang door flinke afstanden door Deurne te lopen en één keer in de veertien dagen te trainen in Duitsland, zodat hij kon lopen op de hoogtes die hij ook op de Bishorn is tegengekomen. “Wat was het een zware tocht. Het kan ook niet vanzelf gaan, maar wanneer je zo naar boven loopt, dan komen er allerlei gedachten voorbij. Als je naar beneden loopt trouwens ook”, vertelt Van den Einden.

Nagellak-actie
De aanleiding om het avontuur vorig jaar op de Bishorn aan te gaan, was voor hem een gebeurtenis in 2016. “Heel Nederland was ontroerd door Tijn, de kleine, grote held die met zijn nagellak-actie het voor elkaar kreeg om geld voor een robotarm bij elkaar te verzamelen om kinderen met neuroblastoomkanker te helpen. Ook mij heeft zijn actie en overlijden diep geraakt”, vertelt Ruud. “Toen kwam de kans om met ‘Naar de top voor KiKa’ mee te doen en heb ik de Bishorn beklommen met de nagellak van Tijn op mijn nagels.”

Voor een ander
Het is niet de eerste keer dat Ruud zich inzet voor een ander. In 2020 startte hij een crowdfunding-actie voor zijn oom die overleden was bij een explosie in zijn appartement in Vlissingen. In 2019 kwam hij in het nieuws nadat hij een man met een koksmes overmeesterde in een trein in het Britse Manchester. Daarnaast speelde hij met toneelvereniging Craviet in een theatertour om dementie en de mantelzorger in het licht te zetten.

Positief blijven
De klim die hij nu maakt op de Mount Everest is niet alleen voor Van den Einden, maar alle klimfanaten het summum. Zelfs het Everest Basecamp dat hij nu wil bereiken, ligt al weer 1.347 meter hoger dan de top van de Bishorn. Hij vindt het belangrijk vindt om herinneringen te maken zoals nu met zijn beklimming van het Himalayagebergte. “In mijn leven heb ik verschillende situaties meegemaakt waardoor ik ondervonden en geleerd heb dat het belangrijk is om te genieten en positief te blijven. Een grote drijfveer hierbij zijn mijn kinderen, ik wil een voorbeeld voor hen zijn. Ze laten zien dat je kunt doen wat je leuk vindt en wat je blij maakt. Het maakt niet uit of het grote dingen zijn, of juist kleine”, zegt Ruud van den Einden.

Hij roept anderen op om ook hun dromen waar te maken: “Stop met bedenken en ga genieten! En als je mee wil lopen, dan ben je van harte welkom. Ik ben alvast begonnen!”

Lees ook:

Foto’s: Ruud van den Einden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen