28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneRuud van den Einden beklimt 4153 meter hoge berg Bishorn voor KiKa

Ruud van den Einden beklimt 4153 meter hoge berg Bishorn voor KiKa

De Deurnese Ruud van den Einden zet zich dit jaar actief in van 19 tot en met 23 juli voor de stichting Kika. Een stichting met als doel de genezingskans van kinderen met kanker te verhogen naar 100%. Hiervoor onderneemt hij verschillende initiatieven waaronder het beklimmen van de berg Bishorn in Zwitserland. 

Het is niet de eerste keer dat Ruud zich inzet voor een ander. In 2020 startte hij een crowdfunding-actie voor zijn oom die overleden was bij een explosie in zijn appartement in Vlissingen. In 2019 kwam hij in het nieuws nadat hij een man met een koksmes overmeesterde in een trein in het Britse Manchester. Dit jaar komt Ruud van den Einden in actie voor Kika, daarnaast speelt hij samen met Craviet in een theatertour om dementie en de mantelzorger in het licht te zetten.

Herinneringen maken
Ruud geeft aan dat hij het belangrijk vindt om herinneringen te maken. “In mijn leven heb ik verschillende situaties meegemaakt waardoor ik ondervonden en geleerd heb dat het belangrijk is om te genieten en positief te blijven. Een grote drijfveer hierbij zijn mijn kinderen, ik wil een voorbeeld voor hen zijn. Ze laten zien dat je kunt doen wat je leuk vindt en wat je blij maakt. Het maakt niet uit of het grote dingen zijn, of juist kleine. Van mijn hulp aan de actie ‘Naar de top voor KiKa’ word ik blij en maak ik een herinnering voor het leven”, vertelt Ruud.

KiKa
“In 2016 was heel Nederland ontroerd door Tijn, de kleine, grote held die met zijn nagellak-actie het voor elkaar kreeg om geld voor een robotarm bij elkaar te verzamelen om kinderen met neuroblastoomkanker te helpen”, vertelt Ruud van den Einden. “Ook mij heeft zijn actie en overlijden diep geraakt. Kinderen horen niet met grote-mensen-zaken te maken te krijgen”, vindt hij. “Toen kwam de kans om met ‘Naar de top voor KiKa’ mijn eerste ‘4000’er’ te gaan beklimmen. Het getal 4000 staat voor de hoogte van de berg die hij trotseren. 

Bishorn
De Bishorn is een 4153 meter hoge berg in de Walliser Alpen in Zwitserland. Als voorbereiding op de beklimming, wandelt Van den Einden elke week een flinke afstand door Deurne. Eén keer in de veertien dagen gaat hij in Duitsland wandelen waar hij kan trainen op de hoogtes die hij ook op de Bishorn gaat ervaren. Bij de beklimming in juli moet hij al zijn benodigdheden zelf meenemen in zijn rugzak, ook warme kleding omdat hij boven de sneeuwgrens klimt. Voor onderdak en eten onderweg staan er op de route enkele berghutjes.

Onderzoek
“Het liefste wil ik zoveel mogelijk geld bij elkaar krijgen voor KiKa”, geeft Ruud aan. “Het minimale doel is 2000 euro wat vanuit KiKa dat de instapvoorwaarde is.” KiKa geeft aan dat bijna 600 kinderen per jaar kanker krijgen, waarvan momenteel 81% geneest. KiKa wil het liefst dat alle kinderen genezen. Vandaar dat ze de mogelijkheid geven aan iedereen om zelf een actie op te zetten, zodat ze onderzoek kunnen doen naar betere behandelingen waardoor zieke kinderen sneller genezen.

Steun
Van 19 juli tot en met 23 juli is het voor Ruud zover. In drie dagen zal hij proberen de top van de Bishorn te bereiken om vervolgens in twee dagen weer naar beneden te klimmen. “De Bishorn ga ik beklimmen met de nagellak van Tijn op mijn nagels”, geeft Ruud trots aan. “Ik kan alle steun gebruiken voor de actie ‘Naar de top voor KiKa‘ en hoop dat zoveel mogelijk mensen me daarbij willen helpen. Niet voor mij, maar voor al die kinderen met kanker!”

Wijnproeverij
Naast de actie ‘Naar de top voor KiKa’ organiseert Ruud samen met Baroef en Mind on Wine een wijnproeverij. Deze zal plaatsvinden op zondag 19 juni naast Het Dinghuis tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Voor 25 euro kun je een toegangsbewijs krijgen. Hiervan gaat er  10 euro naar KiKa.  Aansluitend kan er die dag voor 5 euro genoten worden van live muziek tot 18:00 uur. De band The Vintage Travellers zal daar hun muziek ten gehore brengen. Tevens zal er een loterij plaatsvinden waarbij diverse prijzen gewonnen kunnen worden. Ook deze opbrengsten komen ten goede aan de Stichting KiKa. Daarnaast heeft Ruud aan de kinderen gedacht. Deze zullen vermaakt worden met diverse kinderanimaties. “Alles is voor KiKa”, geeft Ruud aan. “Bij slecht weer wordt het verplaatst naar de Natuurpoort”, vult hij nog aan. Aanmelden voor deze dag kan via wijnproeverij@vandeneinden.eu. 

Wenskaarten
Alsof het nog niet genoeg is, heeft Ruud van den Einden een wenskaartenactie opgezet. In samenwerking met illustrator Cin Illustraties, Rita Kuenen fotografie en drukkerij Dick Smits heeft hij een set van vier kinderwenskaarten uitgebracht. De opbrengst hiervan gaat ook naar de stichting KiKa. Deze was zo enthousiast over dit initiatief, dat ze erover denken om de wenskaarten op te nemen in hun KiKa-shop om zo het onderzoek naar kinderkanker te steunen. Je kunt de wenskaarten bestellen voor 13 euro inclusief verzendkosten via wenskaarten@vandeneinden.eu.

Vraag maar raak
Via zijn Instagram kanaal kun je Ruud vragen stellen over zijn actie voor een klein gesponsord bedrag. “Ik noem het ‘Vraag maar raak voor een knaak’. Mensen sturen mij hun vraag via een persoonlijk berichtje en dan beantwoord ik de vraag vervolgens via Instagram”, vertelt Ruud. Ook kun je via Instagram zijn avontuur ‘Naar de top voor Kika’ volgen. 

Toneel
Een andere uitlaatklep van Ruud is theater. Na het volgen van de opleiding Podiumcollege in Venray, is hij begonnen met toneelspelen. Met de stichting Craviet staat hij vanaf 21 september op het podium van Schouwburg Venray met de theatershow ‘Wei, achter de mist’. Deze productie is afgeleid van de documentaire ‘Wei. Zorgen voor pap’ van documentaire maker Ruud Lenssen, waarbij dementie en mantelzorg centraal staan. “Het mooiste compliment heb ik van Ruud Lenssen zelf mogen ontvangen, hij vond het een verdieping van de documentaire en een eervolle benadering van zijn vader en moeder”, vertelt Van den Einden trots.

je kunt Ruud steunen via https://www.actievoorkika.nl/ruud-van-den-einden 

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen