24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneDorpsraad en OGD willen onderzoek naar mogelijkheden woningbouw Zeilberg: ‘Er blijkt dus...

Dorpsraad en OGD willen onderzoek naar mogelijkheden woningbouw Zeilberg: ‘Er blijkt dus grond te zijn’

Dorpsraad Zeilberg en de fractie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) kwamen vrijdagavond bijeen in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai om een motie toe te lichten over woningbouw in de Zeilberg. In het stuk vraagt de politieke partij van Benny Munsters aan de gemeente om een onderzoek op te starten naar de mogelijkheden voor woningbouwlocaties en/of grondexploitaties binnen de wijk, voor de specifieke doelgroepen starters en ouderen.

Munsters legt uit dat het plan voor de motie er al langer lag, maar dat de motie nu heel goed aansluit op het voorstel van het college om flexwoningen in Zeilberg te realiseren voor 150 asielzoekers. “Er blijkt dus grond te zijn waarop woningbouw mogelijk moet kunnen zijn volgens de gemeente”, concluderen de dorpsraad en OGD.

Jaren niet gebouwd
KBO Zeilberg heeft eind vorig jaar een overleg gehad met onder andere de gemeente en woningbouwvereniging Bergopwaarts. Hierin hebben zij hun zorgen geuit over voldoende levensloopbestendige woningen in Zeilberg. In de gesprekken bleek dat er een grote behoefte in Zeilberg is aan met name ouderenwoningen en echte starterswoningen. “Voor deze doelgroepen is al jaren niet nieuw gebouwd in Zeilberg; aan het Christinaplantsoen zijn de bestaande woningen vervangen door nieuwe en de woningen in de Irenestraat zijn qua prijs nooit te betalen geweest voor starters”, zegt Stefan Aarts van Dorpsraad Zeilberg.

Leefbaarheid
Het gevolg is dat jongeren zich genoodzaakt zien om Zeilberg te verlaten; want in omliggende wijken wordt wel volop gebouwd. Dat heeft volgens OGD en de dorpsraad enorme consequenties voor de leefbaarheid in Zeilberg. Die jonge mensen gaan dan ergens anders een gezinnetje stichten. Dat betekent weer dat de basisschool in Zeilberg en allerlei verenigingen het op langere termijn met steeds minder nieuwe aanwas moeten doen. Deze ontwikkeling heeft volgens de dorpsraad en OGD daarom mogelijk ook grote gevolgen voor de Zeilbergse kern op langere termijn.

Werkgroep
Gemeente en Bergopwaarts hebben naar aanleiding van de gesprekken gemeld dat ze meer duidelijk nodig hadden over aan welke soort woningen precies behoefte bestaat en waar de Zeilbergse gemeenschap de gewenste woningbouw gerealiseerd wil zien. Daarop werd een oproep gedaan aan buurtbewoners om een werkgroep op te zetten, die deze behoeften zou inventariseren en met concrete ideeën de gemeente en Bergopwaarts moest gaan overtuigen om tot actie over te gaan. “Samen met Dorpsraad Zeilberg werden de mogelijkheden onderzocht en geconcludeerd dat daar onvoldoende kennis van zaken is”, zegt Munsters van OGD.

Taak van gemeente
Bovendien vinden de dorpsraad en de politieke partij dat huisvesting een taak van de gemeente is: “De organisaties hebben wel ideeën, maar grondexploitaties en woningbouw zijn toch echt onderwerpen die bij het ambtelijk apparaat thuis horen.” Daarom zal OGD deze week een motie indienen voor de gemeenteraadsvergadering van komende dinsdag, waarin zij vragen aan de gemeente om vanuit hun functie het onderzoek uit te voeren naar mogelijkheden voor woningbouw voor starters en ouderen in de Zeilberg. De fractie wil dat de gemeenteraad binnen drie maanden wordt geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek.

Lees ook:

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen