24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneLeegstaand Fraterhuis aan Visser in Deurne in brand

Leegstaand Fraterhuis aan Visser in Deurne in brand

De brandweer heeft vrijdagmiddag een brand geblust op het dak van het leegstaande voormalige Fraterhuis aan de Visser in Deurne. Het vuur kon door de brandweer worden gedoofd nog voordat het naar binnen sloeg in het gebouw.

De brand is rond 16.15 uur ontstaan door nog onbekende oorzaak. Omdat het vuur aan de buitenzijde van het pand woedde en er geen mensen op het terrein aanwezig waren, wordt brandstichting niet uitgesloten. Uit voorzorg heeft de brandweer een gasfles uit het gebouw verwijderd.

Verpaupering
Het Fraterhuis staat al enkele jaren leeg en de verpaupering van het pand is een doorn in het oog van veel dorpsbewoners. In april van dit jaar heeft Carline Sterk van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) nog raadsvragen gesteld over de tien appartementen die de eigenaar zou realiseren in het monumentale gebouw. De fractie vroeg aan de gemeente waarom het pand twee jaar na de belofte van de eigenaar om aan de slag te gaan, nog steeds in de steigers staat.

Bedrijvigheid
Na brieven van bezorgde inwoners van Deurne en vragen van verschillende politieke partijen, maakte de gemeente afspraken met de eigenaar van het pand om verdere verslechtering van de staat van het rijksmonument een halt toe te roepen. “Afgelopen zomer zagen wij bedrijvigheid in het Fraterhuis, maar nu lijkt het alsof de werkzaamheden alweer een tijd stil liggen”, zegt Carline Sterk van OGD.

Op vingers getikt
Eerder werd de eigenaar van het Fraterhuis op de vingers getikt. Het gebouw werd toen eind 2021 door de gemeente van binnen en buiten geïnspecteerd en er werden door de gemeente noodzakelijk geachte aanpassingen met spoed door de eigenaar aangebracht. Op deze manier zou het pand voor de winterperiode wind- en waterdicht zijn en ontoegankelijk voor insluipers. Er werden destijds met de eigenaar ook afspraken gemaakt over schoonmaken, uitruimen, klein onderhoud en kleine sloopactiviteiten.

Oplossing
Sterk zegt dat er in juli 2021 door het college werd gemeld dat er binnen zes maanden een oplossing zou zijn. In juni vorig jaar gaf de gemeente aan dat het voortraject voor ombouw van het pand inmiddels gestart was en dat de gemeente geen onoverkomelijke belemmeringen verwachtte tegen te komen in het realiseren van de tien koopappartementen in verschillende prijsklassen. OGD wil daarom van het college weten waarom het gebouw aan de Visser 25 nog steeds in de steigers staat.

Lees ook:

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen