28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneDubbel zoveel energiecompensatie voor Deurnese vrijwilligersorganisaties door fout van gemeente

Dubbel zoveel energiecompensatie voor Deurnese vrijwilligersorganisaties door fout van gemeente

Door een fout van de gemeente in de omschrijving van welk bedrag er precies wordt uitgekeerd als energiecompensatie aan vrijwilligersorganisaties in Deurne, krijgen die dubbel zoveel als eigenlijk de bedoeling was. Volgens wethouder Tom Oomen kan de subsidieregeling ondanks de fout worden uitgevoerd binnen het vastgestelde totaalbudget van 1 miljoen euro aan energiecompensatie.

Eind januari gaf de gemeenteraad groen licht voor de tegemoetkoming aan vrijwilligersorganisaties die in problemen zouden komen door de stijging van de energierekening. “Tijdens het beoordelen van de ingediende subsidieaanvragen is helaas een fout geconstateerd in de formulering van de vastgestelde subsidieregeling”, zegt wethouder Tom Oomen.

Ruimhartiger dan bedoeld
De bedoeling van de subsidieregeling was om het verschil tussen de netto leveringskosten van 2023 en 2022 te compenseren aan vrijwilligersorganisaties zoals muziekverenigingen, sportclubs en gemeenschapshuizen. “De vastgestelde regeling compenseert echter de netto leveringskosten 2023 en is dus ruimhartiger dan de bedoeling was”, legt Oomen uit.

Het dubbele
Met de regeling zoals die bedacht was, had de gemeente ingeschat dat er op basis van de ingediende aanvragen en met de huidige energieprijzen ongeveer 250.000 euro vergoed moest worden. Dat wordt door de foute formulering in de regeling nu het dubbele.

Een miljoen
Dat levert volgens wethouder Tom Oomen geen problemen op voor het maximale budget van een miljoen euro dat is gereserveerd voor de regeling. “In de subsidieaanvragen zien wij dat de tarieven die de vrijwilligersorganisaties in 2023 betalen (veel) lager zijn dan de maximaal te compenseren bedragen die in de regeling zijn genoemd. Dit maakt dat het uitvoeren van de vastgestelde subsidieregeling nog steeds binnen de gereserveerde financiële ruimte van 1 miljoen euro past”, zegt Oomen.

‘Nog steeds nodig’
De energiecompensatie wordt nu door de gemeente verstrekt omdat vrijwilligersorganisaties in 2022 met een grote kostenstijging voor energie te maken hebben gehad waarvoor ze toen geen compensatie kregen. “We zien dat deze organisaties hiervoor flink hebben moeten interen op hun reserves of nog aan het afbetalen zijn. Ondersteuning is dus ook met de dalende energieprijzen nog steeds nodig en urgent. Het college heeft daarom besloten de subsidieregeling niet in te trekken en te corrigeren, maar uit te voeren zoals deze nu is vastgesteld en gepubliceerd”, legt wethouder Oomen uit.

Prijsplafond
In de vastgestelde regeling wordt niet in alle energiekosten tegemoetgekomen. De kosten over het energieverbruik binnen het prijsplafond van de Rijksoverheid, de BTW, energiebelasting, netbeheerkosten en opslag duurzame energie worden niet gecompenseerd.

Duurzaamheidsmaatregelen
Volgens Oomen wordt ook benadrukt dat de organisatie die de subsidie ontvangt, zich in moet spannen om de kosten voor het energieverbruik te drukken: “Als de energiekosten aan het eind van het jaar lager zijn uitgevallen dan bij het de aanvraag werd verwacht, dan verwachten wij dat de vrijwilligersorganisaties de subsidie ook inzetten om toekomstige pieken in de energiekosten op te vangen en om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen.”

Lees ook:

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen