13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- DeurneEerste tiny houses geplaatst bij ORO Het Rijtven in Deurne

Eerste tiny houses geplaatst bij ORO Het Rijtven in Deurne

Er moeten voor het jaar 2030 in Brabant 130.600 nieuwe woningen komen. Een flinke opgave die in onder meer Deurne op een heel bijzondere manier invulling krijgt. Daar komen tiny houses te staan bij zorginstellingen waarmee een kleine gemeenschap wordt gevormd waar verbinding en het omkijken naar elkaar centraal staan. Vrijdagochtend werden de eerst tiny houses geplaatst op het terrein van ORO Het Rijtven in Deurne.

Met het initiatief wordt een creatieve oplossing geboden voor de woningnood en tegelijkertijd wordt er ingespeeld op de toenemende personeelstekorten in de zorg. Voor het project Butterfly Effect heeft de provincie een subsidie in de vorm van een lening van 2 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat er in totaal honderd van deze tiny houses geplaatst kunnen worden op zorgcomplexen in heel Brabant. Bewoners van deze huizen moeten dan vrijwilliger worden bij de instellingen om in zo’n woning te mogen wonen.

Hijskraan
Vrijdagochtend werden in Deurne de allereerste tiny houses van het project geplaatst met een grote hijskraan op het terrein aan Den Dreef. Bestuurder Jan Roelofs van ORO, Stijn van Kreij van Butterfly Effect en gedeputeerde Erik Ronnes van de provincie Noord-Brabant waren aanwezig om toelichting te geven over het initiatief.

Toenemende personeelstekorten
Roelofs van ORO is enthousiast over de komst van de tiny houses: “Zeker in deze tijd, waarin we ons als organisatie buigen over het vraagstuk van toenemende personeelstekorten, zien we hier perspectief in. We willen dit vanuit kansen en mogelijkheden benaderen. Hoe kunnen we het ánders doen?”

‘Samenleving verandert’
Stijn van Kreij, oprichter van Butterfly Effect, werkte jarenlang in de zorg en bedacht het plan voor de plaatsing van tiny houses op het terrein van een zorgorganisatie: “De samenleving vergrijst, het personeelstekort in de zorg groeit. Ik zie aan de andere kant ook dat de samenleving verandert. Veel mensen willen betrokken zijn bij de zorg.”

Groene omgeving
Van de bij ORO in Deurne geplaatste tiny houses zijn er twee bestemd voor mensen die graag in de groene omgeving van Het Rijtven willen wonen én die vrijwilligerswerk willen doen voor en met de bewoners. De overige drie van de huizen zijn bedoeld voor cliënten van ORO. Het is de bedoeling dat de nieuwe bewoners op 1 januari 2023 hun intrek kunnen nemen in de vijf tiny houses.

De bewoners van ORO Het Rijtven hebben met hun multimediateam zelf ook een reportage gemaakt over hoe de tiny houses zijn geproduceerd. Deze video kun je hieronder bekijken.

Lees ook:

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen