19.6 C
Deurne
zaterdag 10 juni 2023
Home- DeurneFraterhuis Deurne nog steeds in de steigers; ‘Zien geen oplossing of vooruitgang’

Fraterhuis Deurne nog steeds in de steigers; ‘Zien geen oplossing of vooruitgang’

Vorig jaar werd er na bezorgdheid van inwoners en politiek over de verpaupering van het oude Fraterhuis aan de Visser in Deurne, door de gemeente aangekondigd dat de eigenaar tien appartementen zou realiseren in het monumentale pand. De fractie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) wil van de gemeente weten waarom het pand twee jaar later nog steeds in de steigers staat en er geen oplossing of vooruitgang zichtbaar is.

Het gebouw staat al geruime tijd leeg en dreigde eerder te verpauperen, dat voor veel mensen een doorn in het oog was. Na brieven van bezorgde inwoners van Deurne en vragen van verschillende politieke partijen, maakte de gemeente afspraken met de eigenaar van het pand om verdere verslechtering van de staat van het rijksmonument een halt toe te roepen.

Voortraject gestart
“Afgelopen zomer zagen wij bedrijvigheid in het Fraterhuis, maar nu lijkt het alsof de werkzaamheden alweer een tijd stil liggen”, zegt Carline Sterk van Onafhankelijke Groep Deurne. Ze zegt dat er in juli 2021 door het college werd gemeld dat er binnen zes maanden een oplossing zou zijn. In juni vorig jaar gaf de gemeente aan dat het voortraject voor ombouw van het pand inmiddels gestart was en dat de gemeente geen onoverkomelijke belemmeringen verwachtte tegen te komen in het realiseren van de tien koopappartementen in verschillende prijsklassen.

Bezorgde reacties
Eerder werd de eigenaar van het Fraterhuis op de vingers getikt na veel bezorgde reacties van inwoners over de staat van het pand. Het werd toen eind 2021 door de gemeente van binnen en buiten geïnspecteerd en er werden door de gemeente noodzakelijk geachte aanpassingen met spoed door de eigenaar aangebracht. Op deze manier zou het pand voor de winterperiode wind- en waterdicht zijn en ontoegankelijk voor insluipers. Er werden toen met de eigenaar ook afspraken gemaakt over schoonmaken, uitruimen, klein onderhoud en kleine sloopactiviteiten.

Veel historie
Sterk van OGD wil van het college weten waarom het gebouw aan de Visser 25 nog steeds in de steigers staat. “Het Fraterhuis is een monumentaal pand, gesitueerd in het centrum van Deurne, wat al lang een onderwerp van discussie is onder de inwoners van Deurne aangezien hier veel historie ligt. Is er een toekomstperspectief te schetsen voor het Fraterhuis?”, vraagt Carline Sterk. Ook wil ze weten of de gemeente de eigenaar van het pand kan bewegen om door te gaan met de verbouwingen. Sterk benadrukt daarbij dat er met respect om gegaan dient te worden met het Fratershuis als monumentaal gebouw.

Lees ook:

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen