12.7 C
Deurne
donderdag 30 maart 2023
Home- DeurneGemeente Deurne gaat 107 zieke en dode bomen kappen

Gemeente Deurne gaat 107 zieke en dode bomen kappen

Bomen in de gemeente Deurne worden komende tijd weer geïnspecteerd op veiligheid en waar nodig gesnoeid of in sommige gevallen gekapt. De gemeente controleert jaarlijks alle bomen op hun conditie, daarna volgt onderhoud als dat nodig is. In elk geval 107 bomen staan op de lijst om in november gekapt te worden.

Soms zijn snoeiwerkzaamheden voldoende maar in andere gevallen is een boom doodgegaan of sterk aan het aftakelen. Ze kunnen aangetast zijn door schimmels en insecten, of door de wind scheef gewaaid zijn wat mogelijk gevaar oplevert. Dit zijn bomen die de gemeente niet meer duurzaam kan behouden. De toezichthouder van de gemeente markeert ze dan met een verfstip en zet deze bomen op de kaplijst.

Kapronde
Twee keer per jaar wordt er een kapronde ingepland voor de bomen die eigendom zijn van de gemeente. Eén ronde in de late zomer/begin herfst en één ronde in de winter. Dit zijn altijd bomen die ziek, dood of stervende zijn. Daar waar nodig wordt eerder ingegrepen, bijvoorbeeld in gevaarlijke situaties of een erg zieke boom die andere gezonde bomen kan besmetten.

107 bomen
Van de 107 bomen die bij de eerste kapronde in november op de lijst staan, worden op de meeste plaatsen ook de wortels in de grond weg gefreesd en het gat wordt aangevuld met teelaarde. Hier komt in december een nieuwe boom voor terug. Er zijn ook locaties waar geen mogelijkheid is om een boom terug te zetten, hiervoor komt dan op een andere plek een boom terug.

Holtens Molen
Van de bomen die gerooid worden brengt de gemeente elk jaar ook een aantal stammen naar Holtens molen. Daar zagen ze op traditionele manier met behulp van de molen, de stam in planken waar vervolgens banken van worden gemaakt die de gemeente in de openbare ruimte plaatst.

Dat dode en zieke bomen voor gevaarlijk situaties kunnen zorgen, bleek anderhalve week geleden nog toen een man bijna onder een vallende tak terecht kwam aan de Felix Timmermansstraat in Deurne. Lees ook: https://dmgdeurne.nl/harde-wind-zorgt-voor-overlast-in-regio-man-in-deurne-komt-bijna-onder-grote-tak-terecht/

Harde wind zorgt voor overlast in regio; man in Deurne komt bijna onder grote tak terecht

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen