-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGemeente Deurne gaat grasaren niet verwijderen; clubje hondenbezitters doet het dan zelf...

Gemeente Deurne gaat grasaren niet verwijderen; clubje hondenbezitters doet het dan zelf wel

De grasaren lijken onschuldige groene pluimen, maar ze zijn volgens Suzanne Swinkels uit Deurne levensgevaarlijk voor huisdieren. Haar blijdschap was groot toen ze hoorde dat er door Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) en 50Plus een motie was ingediend om de gemeente aan te sporen de grassoort voortaan te gaan maaien. Een paar dagen later was haar teleurstelling nog veel groter, toen ze hoorde dat de motie niet door de rest van de gemeenteraad is aangenomen.

Alleen 50Plus, Transparant Deurne en OGD zagen de noodzaak in van de aanpak van grasaren. De rest van de raad wilde liever wachten met het onderwerp tot het nieuwe groenbeleid voor de gemeente wordt opgesteld.

Scherpe zaden
Een gemiste kans volgens Suzanne Swinkels. Zij ziet als hondenbezitster dagelijks de gevaren van de grasaren bij haar in de buurt: “Ze staan echt overal, er is geen ontkomen aan. Deze grassoort die bloeit van de maand mei tot en met augustus, is in het begin groen van kleur maar wordt na een tijdje geel en dan laten de zaden los. Die zijn heel scherp en hebben weerhaakjes waardoor ze snel vast blijven zitten in de vacht, voetjes, tenen, oren, neus, bek en oren van onder meer honden. Dit leidt tot ontstekingen, abcessen en in het ergste geval het overlijden van het dier.”

Teleurgesteld
Ook Riny van Leeuwen-Berkvens van OGD is er niet blij mee dat de gemeente geen actie onderneemt. “Ik ben heel teleurgesteld dat niet alle partijen de noodzaak inzien van het maaien van de grasaren. Door het stimuleren van de biodiversiteit en de warme zomers groeit deze grassoort snel en overal. De gewone grasvelden worden door de gemeente wel gemaaid, maar de grasaren staan meestal aan de rand tegen een boom of een hek en worden dan niet meegenomen’, legt Van Leeuwen-Berkvens uit.

Nog erger
Daar komt volgens Suzanne Swinkels nog bij dat het gevaar met gewoon maaien nog niet is geweken. “Als grasaren worden gemaaid en je ze daarna laat liggen, worden de scherpe zaden alleen maar verder verspreid en wordt het probleem nog erger. De gemeente heeft ooit een keer ergens grasaren gemaaid en de resten laten liggen, waardoor deze echt overal heen werden geblazen; over de weg, het fietspad en het trottoir. Dan kan je met je hond dus helemaal geen kant meer op.”

Plastic zak
Wachten op de gemeente duurt Suzanne te lang. Dus heeft ze met een aantal andere hondenbezitters besloten om dan maar zelf actief de grasaren te gaan verwijderen. “We zijn nu nog maar met een paar mensen, maar hopen dat het er snel meer worden.” Voor wie zelf ook wil helpen de aren te verwijderen, heeft Swinkels nog wel een belangrijke tip: “De grasaren moet je met wortel en al uit de grond trekken en dan meteen in een plastic zak doen. Gooi de grasaren daarna ook niet in de groenbak, want die wordt tot compost verwerkt waardoor de zaden daarin terechtkomen en de grassoort zich op die manier weer verder verspreidt.”

Taak gemeente
Zowel Suzanne Swinkels als Riny van Leeuwen-Berkvens van OGD vinden dat in het probleem van de grasaren een taak voor de gemeente ligt. “De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte en moet ervoor zorgen dat deze veilig en bruikbaar is”, zegt Van Leeuwen-Berkvens. Swinkels voegt toe: “Ik betaal toch ook hondenbelasting, dan mag je toch verwachten van de gemeente dat die ervoor zorgt dat je je huisdier veilig kunt uitlaten.”

Voorlichting
In de motie van OGD en 50Plus werd daarom gevraagd om een aantal concrete maatregelen. “We willen dat de gemeente in de zomermaanden grasaren op en nabij hondenvoorzieningen met regelmaat gaat verwijderen en op de juiste manier afvoert. Verder moet er meer voorlichting komen over het gevaar van grasaren en moeten inwoners tips krijgen over hoe zij ernstige gezondheidsklachten bij hun honden en katten in dit verband het beste kunnen voorkomen”, vertelt Suzanne Swinkels.

Meldpunt
Ook moet er een meldpunt komen waar inwoners locaties kunnen doorgeven waar veel grasaren staan en veel honden komen. “Dat zie je bijvoorbeeld al in de gemeente Helmond en daar horen wij van hondenbezitters goede reacties over. Na een melding wordt de locatie bezocht en worden de grasaren verwijderd. Wethouder Helm Verhees heeft toegezegd dat hij een kijkje gaat nemen in Helmond om te zien hoe ze dat daar hebben georganiseerd”, zegt Riny van Leeuwen-Berkvens.

Verbranden
En er zijn volgens Suzanne nog veel meer ideeën om dit probleem aan te pakken. “Bijvoorbeeld een inleverpunt voor verwijderde grasaren bij de milieustraat, waar de grassen dan daarna verbrand worden zodat helemaal zeker is dat ze zich niet meer verder kunnen verspreiden”. Het liefst wil Swinkels dit soort plannen samen met de gemeente realiseren: “Ik heb al zo vaak contact gehad met de gemeente hierover, helaas zonder echt resultaat. Dus voorlopig doen we het dan maar zelf met ons clubje.”

Lees ook: Politieke partijen OGD en 50Plus willen dat gemeente Deurne grasaren gaat verwijderen

Foto: dierenarts Willeke

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen