18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneHerdenkingsbank Frans Swinkels in Deurne opnieuw doelwit van vandalen; ‘Dit doet mensen...

Herdenkingsbank Frans Swinkels in Deurne opnieuw doelwit van vandalen; ‘Dit doet mensen pijn’

De herdenkingsbank die op de hoek van de Eikenlaan en het Leegveld in Deurne is geplaatst ter nagedachtenis aan Frans Swinkels, is opnieuw doelwit geweest van vandalen. Het bankje dat eigendom is van de Brabantse Milieufederatie (BMF) is dit keer compleet gesloopt en ook andere materialen van de gemeente en Staatsbosbeheer zijn op die plaats vernield.

De gemeente heeft uit voorzorg de losliggende planken, borden en palen verzameld en voorlopig opgeborgen. Daardoor is er op de locatie waar het bankje eerst stond nu een lege plek. “Wie doet nou toch zoiets triests en waarom?”, vraagt directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie zich af. “Zover ik heb begrepen is er flink huisgehouden en zijn ze met de vernielingen echt wel even bezig geweest.”

Inscriptie
In augustus 2022 werd uit de bank ook al een stuk gezaagd uit de leuning waar een inscriptie op stond die was opgedragen aan de in 2020 overleden Swinkels. Hij stond bekend als bevlogen natuurbeschermer die geen blad voor de mond nam en was meer dan twintig jaar werkzaam voor de Brabantse Milieufederatie. Ook was hij vicevoorzitter van Werkgroep Behoud de Peel.

“Het is verschrikkelijk dat dit nu weer gebeurt en ik inmiddels voor de derde keer de weduwe van Frans moet bellen om te zeggen dat de plek die hen zo dierbaar is weer opzettelijk vernield is. Dit doet pijn, zowel bij de nabestaanden als bij zijn oud-collega’s”, vertelt Dingemans.

‘Heel triest’
Vorig jaar in mei werd het bankje hersteld nadat het gedeelte uit de leuning was gezaagd en drie maanden daarvoor werd het herdenkingsbankje ook al eens met graffiti besmeurd. “We weten niet of het een bewuste actie is om de nagedachtenis aan Frans zo aan te tasten. Maar ook als het een willekeurige vernieling betreft is het heel triest dat dit gebeurt”, zegt Femke Dingemans.

De directeur van de milieufederatie heeft vrijdagochtend contact gehad met Staatsbosbeheer en met burgemeester Greet Buter van de gemeente Deurne om te overleggen over de kwestie: “Er zijn vernielingen aangericht aan spullen van al onze drie organisaties en bovendien is de herdenkingsplek van Frans opnieuw op een laffe manier vernield. Ik heb er bij de burgemeester op aangedrongen dat ook de gemeente zich inzet om grondig onderzoek te doen naar wie er achter deze respectloze daad zit. We gaan in elk geval afzonderlijk of gezamenlijk aangifte doen van opzettelijke vernieling en hopen de dader te vinden zodat het niet nog een keer kan gebeuren.”

Waterhuishouding
Frans Swinkels heeft er in het verleden onder meer voor gezorgd dat er een zogenoemde hydrologische beschermingszone van twee kilometer rond de Groote Peel kwam waarmee de waterhuishouding op orde kan worden gehouden. Hij was daarmee zijn tijd ver vooruit, want in 1997 voorspelde hij al dat er in de Peel problemen zouden ontstaan waarbij een watertekort een belangrijke rol zou spelen.

Na het overlijden van Swinkels kwam er op de hoek van de Eikenlaan en het Leegveld een herdenkingsbank die in februari 2022 werd onthuld door directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie en de weduwe van Frans en zijn kleinkinderen. Staatsbosbeheer plantte achter het bankje ter nagedachtenis aan Frans Swinkels ook een zomerlinde.

Lees ook:

Foto’s: Nancy Vugs/Brabantse Milieu Federatie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen