7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneIn Liessel gevonden Duitse bom door EOD tot ontploffing gebracht

In Liessel gevonden Duitse bom door EOD tot ontploffing gebracht

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft donderdagochtend een Duitse bom tot ontploffing gebracht in Liessel. Deze was een dag eerder gevonden op een terrein aan de Hogebrug.

Omdat er grote kans bestond dat er nog springstof in het projectiel aanwezig was, werd besloten om de bom niet te vervoeren naar de officiële plofplaats voor de regio Peelland. Daarom werd de Duitse geschutsmunitie van 35 bij 10 centimeter in overleg met een nabij gelegen grondverzetbedrijf bij de vindplaats tot ontploffing gebracht.

36 kilo springstof
In onze regio worden regelmatig explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. In de buurt van de splitsing van de Randweg en Kulertseweg in Deurne werd vier jaar geleden nog een grote bom gevonden door iemand die met een metaaldetector over het weiland liep. Omdat die persoon dacht dat het om een oude kachelpijp ging, had de man het voorwerp zelf al uitgegraven. Toen bleek dat het om een explosief ging, werd de politie en de EOD ingeschakeld.

Het ging toen om een Duitse 28 centimeter Wurfkörper Spreng raket, die in Nederland niet zo vaak wordt gevonden. Na onderzoek bleek de bom nog 36 kilo springstof te bevatten. Omdat er geen ontsteking meer in het explosief zat, kon het projectiel veilig door de opruimingsdienst worden meegenomen.

De EOD ruimt in Nederland per jaar gemiddeld 2.500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, maar de dienst komt ook in actie bij verdachte pakketjes. Daarnaast kan de kustwacht de EOD inschakelen als een vissersschip een explosief in z’n netten heeft aangetroffen. Ook wordt de EOD ingeschakeld bij de berging van gecrashte militaire vliegtuigen. Dan worden door de dienst de explosieve delen in het vliegtuig veiliggesteld.

Lees ook: Duitse bom uit Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt aan de Randweg in Deurne

Foto’s: politie Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen