17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneOud-gymnastiekdocent Rinus Pecht wil senioren in beweging krijgen met boek over Alzheimer

Oud-gymnastiekdocent Rinus Pecht wil senioren in beweging krijgen met boek over Alzheimer

Voormalig gymnastiekdocent Rinus Pecht was zaterdagochtend te gast bij DMG Radio om te praten over het belang van bewegen en de plannen die hij heeft om daar een boek over te schrijven. Waar de meeste gasten in de radiostudio op een stoel achter de microfoon blijven zitten, stond Rinus daarentegen al na een paar minuten in het gesprek te jongleren en lag hij op de grond om bepaalde oefeningen voor te doen.

Voor DMG-presentator Ivan van Oosterhout was dit voor het eerst dat een gast zo demonstratief zijn verhaal liet zien: “Ineens stond hij met drie ballen te gooien en het andere moment lag hij weer plat op de grond. Ik zei nog tegen Rinus dat dit radio was en geen tv maar dat maakte hem niks uit, hij ging gewoon door.”

Alzheimer Café Peelland
Pecht is heel gepassioneerd als het gaat om lichaamsbeweging, niet alleen voor hem zelf maar ook voor wat betreft anderen. Dat hebben ze onlangs ook gemerkt bij het Alzheimer Café Peelland waar Rinus een presentatie gaf. “Ja daar vroegen ze me of ik dan met een presentator in gesprek wilde gaan maar ik zei dat ik dat liever anders doe. Met een presentatie en dan in de vorm van praatje, plaatje, daadje.”

Zelf aan de slag
De oud-docent van het Peelland College vindt het belangrijk dat mensen na de uitleg van de oefeningen meteen zelf aan de slag gaan. “Bewegen geneest Alzheimer niet maar het remt het wel af. Het is ook belangrijk dat senioren al beginnen met oefeningen in het voortraject dus nog voor dat je eventueel Alzheimer krijgt. Op die manier kun je het ook uitstellen dat je het krijgt.”

Bewegen voor het brein
De titel voor het boek waar hij mee bezig is, staat nog niet vast. “Het zou kunnen zijn ‘Positief en fit voor senioren’ maar één ding is zeker: dat we ons toeleggen op de goeie kanten van het bewegen voor het brein.” De aanleiding om zelf een boek te schrijven kwam door een ander boek, legt Pecht uit: “Ik stuitte op een gegeven moment op een boekje genaamd ‘Alzheimer in beweging’ en na het lezen kwam ik in contact met de schrijfster ervan en dat was voor mij een eye-opener. Zij schreef vooral over het effect van jongleren maar ik ben een gymnastiekleraar en ik doe dus niet alleen aan jongleren. Er zijn nog een paar invalshoeken die je ook kunt doen. Daar komt onder meer dansen en wandelen bij aan de orde.”

Beluister hieronder het volledige interview met Rinus Pecht.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen