9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurnePeellandcollege Deurne viert 65-jarig bestaan met reünie

Peellandcollege Deurne viert 65-jarig bestaan met reünie

Het Peellanccollege bestaat 65 jaar. Reden voor een feestje! Daarom houdt de school op zaterdag 21 september een reünie. Heel even kunnen oud-leerlingen terug in de schoolbanken tijdens minilessen van oud-docenten. Maar ook is er muziek van de docentenband. Natuurlijk kunnen er daarnaast herinneringen worden opgehaald tijdens het bekijken van foto’s of tijdens het bijkletsen onder het genot van een hapje en een drankje.

Oud-leerlingen kunnen zich tot en met maandag 15 april online aanmelden voor de reünie. Bij 500 aanmeldingen is het zeker dat deze dag doorgaat. “Tot nu toe zijn er rond de 400 aanmeldingen. Daar zijn we heel tevreden over, maar het mogen er zeker nog meer worden”, vertelt Tessa van Stipdonk van de organisatie. “Opvallend is trouwens dat we uit de aanmeldingen tot nu toe zien dat zich veel leerlingen hebben aangemeld die hier de laatste vijftien tot twintig jaar op school hebben gezeten.” 

Rinus Pecht
De organisatie is ondertussen druk bezig met het regelen van docenten voor de minilessen. “Het is een mix van docenten die met pensioen zijn en docenten die hier nu nog onderwijs geven. Het worden lessen van zo’n 25 minuten, met een hapje en een drankje. Het gaat er ook meer om het zien van oud-docenten dan de les zelf”, aldus Van Stipdonk. 

Verder staan er natuurlijk ook andere dingen op het programma. Zo is het onder andere de bedoeling dat oud-gymdocent Rinus Pecht op het buitenplein gaat jongleren. We hopen natuurlijk wel op goed weer”, aldus organisator Tessa van Stipdonk. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld foodtrucks en is de bedoeling dat er veel foto’s van vroeger worden getoond. “Deze foto’s willen we bundelen in bepaalde periodes. Op die manier is het voor de oud-leerlingen makkelijker om de foto’s uit hun eigen periode te vinden.”

Herinneringen
“Het is leuk om oud-klasgenoten weer te zien. Je wilt stiekem toch weten waar iedereen terecht gekomen is”, zegt Van Stipdonk. “Daarnaast gaan veel oud-leerlingen na het ophalen van herinneringen op het Peellandcollege bijvoorbeeld nog een hapje eten met een groepje uit hun eigen klas of de stad in met een aantal mensen uit dezelfde lichting.”

Het biedt ook de kans om te laten zien wat oud-leerlingen van de school hebben bereikt. “Ik heb volgende week een afspraak met iemand die een boek heeft geschreven, waarvan het verhaal zich afspeelt in de omgeving van de Peel. Ze kan dus tijdens de reünie mooi haar werk promoten. We willen oud-leerlingen op die manier in het zonnetje zetten”, legt Tessa van Stipdonk uit. 

Creatieve vakken
In houten noodlokalen werd in 1959 begonnen met het lesgeven op het Peellandcollege. Destijds onder de naam Pius XII College. In 1968, toen het aantal leerlingen fors was gestegen, werd een nieuw gebouw betrokken aan de Burgemeester Roefslaan. Ook werd meteen de naam veranderd in Peellandcollege. In 2006 volgde een nieuwe verhuizing naar het huidige pand aan de Vloeieindsedreef. In 1997 fuseerde het Peellandcollege met andere Deurnese onderwijsinstellingen en ging verder onder de vlag van IVO-Deurne. 

Het Peellandcollege heeft door de jaren heen op onderwijsgebied een grote rol gespeeld. Zo was er extra aandacht voor leerlingbegeleiding, buiten-les-activiteiten en de creatieve vakken. In onder andere muziek, sport en theater kregen leerlingen kans om hun talenten te ontplooien.

Tegenwoordig is er nog steeds volop ruimte voor ontwikkeling op ‘het Peelland’, zowel op sociaal als intellectueel vlak. De persoonlijke relatie met de leerlingen vindt de school heel belangrijk, want dat vormt de basis van een goede en vertrouwde leeromgeving. Nog altijd zet de Deurnese school in op het stimuleren van talenten. Zo krijgen de leerlingen de ruimte om hun kundigheid te laten zien op bijvoorbeeld het Open Muziek Podium, tijdens een theatervoorstelling, de poëzieavond of tijdens één van de sporttoernooien van de school. 

Eerdere reünies
Het Peellandcollege houdt om de vijf jaar een reünie. De eerste vond plaats in 1984 bij het 25-jarige bestaan van de school, de eerstvolgende was in 1999. Bij het afscheid van het oude schoolgebouw werd in 2005 een speciale reünie gehouden waar ruim 1200 oud-scholieren naartoe kwamen. Bij het 50-jarige bestaan was de laatste reünie waarbij alle mensen van het startjaar 1959 aanwezig waren. De laatste reünie was tijdens het 60-jarig bestaan.

De reünie in verband met het 65-jarig bestaan van de school vindt plaats op zaterdag 21 september in het schoolgebouw aan de Vloeieindsedreef 5 in Deurne en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven vind je op PCD Reünie.

Foto: Deurnewiki collectie Henk van den Broek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen