17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneSV Deurne ontvangt als eerste amateurclub certificaat ‘Veilig Sportklimaat’

SV Deurne ontvangt als eerste amateurclub certificaat ‘Veilig Sportklimaat’

SV Deurne is sinds gisteren officieel de eerste amateurclub in Nederland met het label ‘Veilig Sportklimaat’. Hiermee laat je als club zien dat je voldoet aan uiteenlopende veiligheidsaspecten. Zondagmiddag werd het certificaat uitgereikt door KIWA Nederland aan sportpedagoog Roy Gieben en vrijwilligster Petra van der Kant van SV Deurne.

KIWA, de organisatie die de certificaten uitreikt is blij dat de Deurnese voetbalclub heeft geïnvesteerd in een veilige omgeving: “SV Deurne is als eerste amateurclub gecertificeerd conform het keurmerk Veilig Sportklimaat en is daarmee hopelijk een voorbeeld voor andere Nederlandse amateursportverenigingen. Bij Kiwa zijn we er trots op dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van grensoverschrijdend gedrag in de sport.”

Eisen
Voor het krijgen van het keurmerk moet de club wel aan een flink aantal eisen voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon bij de club zijn waar je laagdrempelig terecht kan. Bij SV Deurne zijn Yolanda van Hal en Maarten van de Kerkhof aangesteld als onafhankelijke en vertrouwelijke aanspreekpunten.

Veiligheidsmanagementsysteem
Iedereen die met jeugd werkt moet een Verklaring Omtrent Gedrag hebben en er is een stappenplan dat maatwerk biedt aan slachtoffers vanaf het moment van melding van misstanden. Ook is er een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) dat als basis dient voor een veilige psychosociale omgeving voor iedereen bij de club.

Continu verbeteren
Zo’n systeem houdt minimaal in dat er een ingebedde veiligheidscultuur is en een duidelijk traject voor het melden van incidenten. Het veiligheidsbeleid moet ook uitgebreid worden gedocumenteerd en er worden periodiek risicoanalyses uitgevoerd waarbij terug wordt gekeken maar ook vooruit zodat de veiligheid continu en blijvend verbetert en er zo sprake is van een doorlopende veiligheidsborging.

Meer verenigingen
De met het label gecertificeerde clubs worden bewaakt op de kwaliteit van hun veiligheidsmanagementsysteem en krijgen jaarlijks een controle. De gemeente Deurne geeft aan dat het doel is om dit project verder uit te rollen, zodat er meer verenigingen in Deurne dit keurmerk kunnen behalen.

Foto: Roos Knijnenburg

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen