4.3 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- Deurne Deurnese jongeren maken eigen ‘beats’ en ‘remixes’ in oude omgebouwde stadsbus...

[VIDEO] Deurnese jongeren maken eigen ‘beats’ en ‘remixes’ in oude omgebouwde stadsbus vol muziek

Van buiten ziet de Elektruck er uit als een oude roestige stadsbus, maar van binnen is het een moderne mobiele digitale muziekwerkplaats. Donderdagmiddag stond het bijzondere voertuig voor Museum De Wieger geparkeerd en konden jongeren bij de activiteit van Leef Deurne leren muziek te maken.

Tijdens drie workshops konden de deelnemers bijvoorbeeld een eigen remix maken, een rockmusical componeren of een carnavalskraker inzingen. “Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in de Elektruck”, zeggen de experts die de remix- en muziekworkshops geven.

Tekst gaat verder onder de video.

Marktplaats
De bus vol digitale muziekapparatuur is gebouwd door Roel van de Laar en Bas Rombouts. De twee reizen met de Elektruck door heel het land, naar bijvoorbeeld scholen of andere plekken waar activiteiten voor jongeren plaatsvinden. Beiden zijn gek van muziek, geluid en digitale techniek en wilden die passie delen met anderen.

Bas en Roel leenden daarom 5000 euro en kochten via Marktplaats de oude DAF stadsbus. Na bijna twee jaar aan het voertuig te hebben geklust, was deze in juni 2007 klaar voor de officiële opening. Sinds die tijd delen ze hun expertises in muziek en geluid met jongeren in workshops. Hierbij kunnen de deelnemers zich volop uitleven in hun favoriete muziekgenre.

Experimenteren
Door de achtergrond en opleiding van de twee initiatiefnemers kunnen ze de jongeren goed begeleiden in de Elektruck. Roel van de Laar ging na een jaartje ‘klassiek gitaar’ aan het conservatorium naar de kunstacademie in Den Bosch, waar een belangrijke basis voor het idee met de mobiele digitale werkplaats werd gelegd.

Waar het conservatorium voor Roel aanvoelde als een strenge ambachtsschool, ontdekte hij op de academie vrij te experimenteren met muziek en geluid. Ook leerde hij hier zijn eigen instrumenten in elkaar solderen en bouwde hij graag mobiele installaties. Langzaam ontstond hier de droom om een mobiel elektronica-lab te bouwen om mee de wereld in te trekken en anderen te inspireren.

Jongeren
Bas Rombouts had naast zijn studie sociaal cultureel werk, veel ervaring met jongeren. Hij werkte over de hele wereld als zeilinstructeur en snowboardleraar. Daarnaast heeft hij een opleiding tot geluidstechnicus gevolgd, en werkte hij als freelance geluidsman voor bands. Bovendien organiseerde Bas al jaren met een groep vrienden grote feesten. Daarvoor had hij een eigen oldtimer-vrachtwagen omgebouwd tot camper. Deze werd volgeladen met een deels zelfgebouwde geluidsinstallatie en zo reden ze door heel Europa om hun feesten te geven.

De combinatie van de persoonlijke ervaringen en de gedeelde passie van Bas en Roel bleken de ideale bouwstenen voor de creatie van de Elektruck. Naast het rondrijden met de muzikale stadsbus, werken ze alle twee nog als freelancer. Bas als geluidstechnicus en Roel doet electro-technische ondersteuning voor kunstenaars.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen